Valodnieki apstiprina jaunu terminu "māceknis" (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Valsts valodas centrs sociālajos tīklos nācis klajā ar paziņojumu, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija apstiprinājusi jaunu terminu "māceknis". 

Ar šo vārdu paredzēts aizstāt līdzšinējo terminu "apmācāmais". 

Kā norāda Valsts valodas centrs, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija 2023. gada 18. jūlija sēdē apstiprināja jaunu terminu "māceknis" ar nozīmi 'cilvēks, kuru apmāca ar vingrinājumu, praktisko paņēmienu, treniņu vai instruktāžu palīdzību, lai apgūtu jaunas vai nostiprinātu, atkārtotu jau iepriekš apgūtas prasmes un iemaņas drošai un kvalitatīvai darbībai'. 

Savukārt lietvārdam "māceklis" latviešu valodā ir divas pamatnozīmes un divas nozīmes nianses, skaidro centrs.

1. Cilvēks, kas mācās (ko), apgūst amatu, profesiju.

1.1. vēst. Cilvēks, kas apguva amatu pie cunftes meistara; zemākā pakāpe cunfšu amatnieku hierarhijā.

2. Cilvēks, kas mācās, izglītojas kāda vadībā.

2.1. Reliģiskas mācības, tās izveidotāja piekritējs un sekotājs.

Jau vēstīts, ka pērn Valsts valodas centrs par pārkāpumiem valsts valodas jomā 566 gadījumos piemērojis naudas sodu, liecina iestādes darbības pārskats par 2022.gadu.

Pagājušajā gadā centrs veicis 2451 valsts valodas lietojumu reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanas pārbaudi, kas ir nedaudz mazāk nekā 2021.gadā. 2022.gadā saka 671 administratīvā pārkāpuma procesu, turklāt 664 gadījumos piemērots administratīvais sods.

Naudas sods pērn tikmēr piemērots 566 gadījumos (piemēroto naudas sodu kopsumma 60 480 eiro), savukārt brīdinājums piemērots 98 gadījumos.

Gadu pirms tam centrs sāka 531 administratīvā pārkāpuma procesu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu