Lietojot sāļus ēdienus, mēles garšas kārpiņas ar laiku pierod pie to garšas, un nepieciešamība pēc sāls arvien palielinās.
Tomēr jāielāgo, ka pārāk daudz šīs piedevas izmaina ēdiena īsto garšu, kas augstās sāls koncentrācijas ietekmē ir grūti sajūtama.
Kā samazināt sāls patēriņu
Izpēti produktu sastāvu. Iepērkoties pievērs uzmanību produktu etiķetēm un dod priekšroku tiem produktiem, kuru sastāvā ir mazāk sāls.
Ieteicamā proporcija – mazāk par 0,25 gramiem sāls uz 100 gramiem produkta.
Pievieno ēdienam citas garšvielas. Sāls nebūt nav vienīgā piedeva, kas ļauj bagātināt maltītes garšu!
Aizstāj sāli ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem, piemēram, ķiplokiem, dillēm, pētersīļiem, citronu sulu un citiem.
Var izvēlēties arī dažādu garšvielu maisījumu, kam nav pievienots sāls. Tādējādi tu ne tikai izvairīsies no sāls, bet arī piešķirsi ēdienam papildu garšas nianses un dažādosi jau ierastās receptes.
Izvēlies svaigus produktus. Centies samazināt jau gatavās produkcijas patēriņu, tā vietā izvēloties svaigas alternatīvas. Cīsiņu vietā izvēlies svaigu gaļu, kotlešu masu aizstās maltā gaļa, konservētu zirnīšu vietā – svaigus u.tml.
Iekļauj ēdienkartē augļus un dārzeņus.
Ir svarīgi uzturā lietot svaigus augļus un dārzeņus – tie satur kāliju, kas zināmā mērā ir nātrija pretstats un veicina ūdens izdalīšanos, ko nātrijs, savukārt, aizkavē.
Bagātīgs kālija avots būs pākšaugi, piemēram, pupas, zirņi un lēcas, kartupeļi, bietes, kā arī svaigi spiestas sulas, piemēram, apelsīnu un burkānu sulas.
Ierobežo sāls patēriņu pakāpeniski. Sāls patēriņa samazināšana jāiesāk pakāpeniski, jo, strauji pārtraucot tā pievienošanu ēdienam, maltītes var šķist bezgaršīgas un pliekanas. Garšas kārpiņu jutīgums atjaunosies pāris nedēļu laikā.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".