Kas ir Jaunās Vienotības izvirzītā premjera amata kandidāte Evika Siliņa? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Evika Siliņa.
Labklājības ministre Evika Siliņa. Foto: Edijs Pālens/LETA

"Jaunās Vienotības" (JV) Ministru prezidenta amata kandidāte, pašreizējā labklājības ministre Evika Siliņa (1975) politikā nav jaunpienācēja. Kā liecina publiski pieejamā informācija, Siliņa, kura pēc izglītības ir juriste, politikā darbojas jau ilgstoši.

Siliņa 14. Saeimas vēlēšanās kandidēja no JV Vidzemes saraksta un tika ievēlēta, saņemot 4509 plusus, bet 2154 vēlētāji Siliņu no saraksta svītroja. Decembrī Siliņa tika apstiprināta labklājības ministres amatā. 

Iepriekšējā Saeimas sasaukumā Siliņa ieņēma Ministru prezidenta parlamentārās sekretāres amatu, bet no 2013. līdz 2019. gadam strādājusi par Iekšlietu ministrijas parlamentāro sekretāri, fokusējoties uz ministrijas pārstāvību Saeimā un Saeimas komisijās, politisko dokumentu izstrādes vadīšanu un koordināciju un bērnu drošības jautājumiem. Tāpat Siliņa gādājusi par Iekšlietu ministrijas pārstāvību tādās starptautiskajās organizācijās kā ANO, INTERPOL un CEPOL.

Siliņa pirmoreiz uz Saeimu kandidēja 2011. gadā no Zatlera Reformu partijas Rīgas saraksta, bet parlamentā netika ievēlēta. Siliņa no 2011. līdz 2012. gadam darbojusies kā iekšlietu ministra ārštata juridiskā padomniece.

Pirms tam Siliņa strādājusi kā individuāli praktizējoša zvērināta advokāte. Politiķei ir sociālo zinātņu maģistra grāds tiesību zinātnē, starptautiskajās tiesībās un Eiropas tiesībās. Siliņa pārvalda trīs valodas: latviešu, krievu un angļu. 

Ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai Siliņa uzsvēra, ka ir ļoti ieinteresēta, lai jaunā koalīcija būtu plaša, taču saruna par jauno valdību nevar būt gara.

"Es esmu ļoti, ieinteresēta, lai mums būtu plašāka koalīcija, bet, ņemot vērā, ka mēs visu vasaru jau piedalījāmies sarunās, es domāju, tad tā saruna nevar būt gara, ir jābūt skaidrībai - jā vai nē," intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica Siliņa.

Siliņa sacīja, ka Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam noteikti būs jāvērtē, vai prezentētais piedāvājums ar iespējamās koalīcijas aprisēm viņu apmierinās.

Ārkārtīgi svarīgs ir arī balsu skaits, kā arī tas, par ko partijas varētu vienoties, viņa norādīja.

"Drošība ir viena no lielākajām prioritātēm, bet man gribētos runāt arī par cilvēku dzīves līmeņa nepasliktināšanos un iespējamu uzlabošanos, jo nepieciešams rast risinājumus," sacīja Siliņa.

Siliņa nevēlas, lai jaunā budžeta izveidošana ievilktos, tāpēc viņa cer, ka darbs varētu tikt veikts raiti.

Viņa akcentēja, ka iespējamais amats "sievietei uz pleciem liek nopietnu slogu".

"Un tad, jāatzīst, arī diezgan daudz tiekam kritizētas, ka mums mati ne tādi, vai kādam nepatīk mana žakete, bet es ceru, ka, neskatoties uz to, es spēšu uzlikt ambiciozākus mērķus," klāstīja Siliņa.

Jau vēstīts, ka pašreizējais premjers Krišjānis Kariņš ceturtdien Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iesniegs dokumentu par valdības demisiju.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu