Pēc divu politiķu slepkavībām Ekvadorā notiek pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Giljermo Laso
Giljermo Laso Foto: EPA/Scanpix

Svētdien Ekvadorā notiek pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, kurās lielākās izredzes uzvarēt sola juristei Luisai Gonsalesai un miljonāram Janam Topikam.

Vienlaikus notiek arī Nacionālās asamblejas vēlēšanas.

Gādājot par drošību un kārtību vēlēšanu laikā, varasiestādes ir izvietojušas vairāk nekā 100 000 policistu un karavīru. Lielākajai daļai vēlētāju balsošana Ekvadorā ir obligāta, taču vēlētāju aktivitāti varētu ietekmēt iedzīvotāju bailes pamest savas mājas, ņemot vērā vardarbības pieaugumu valstī.

9.augustā valsts galvaspilsētā Kito tika nošauts prezidenta vēlēšanu kandidāts Fernando Viljavisensio. Nepilnu nedēļu vēlāk tika nogalināts vēl viens politiķis.

Pēc Viljavisensio slepkavības Ekvadoras prezidents Giljermo Laso uz diviem mēnešiem izsludināja ārkārtas stāvokli. Prezidents vainoja Viljavisensio slepkavībā organizēto noziedzību.

Ekvadoras Nacionālās vēlēšanu padomes prezidente Diāna Ataminta šodien aicināja vēlētājus apvienoties pret vardarbību.

Pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas Ekvadorā tika izsludinātas maijā, kad Laso, kuram draudēja impīčments par korupciju, izdeva dekrētu par parlamenta atlaišanu. Atlaižot kongresu, Laso aicināja Nacionālo vēlēšanu padomi sarīkot jaunas vēlēšanas.

Laso nolēma nekandidēt pirmstermiņa vēlēšanās.

Priekšvēlēšanu aptauju līdere ir Gonsalesa, kura savā priekšvēlēšanu kampaņā uzsvēra saistību ar eksprezidenta Rafaela Korreas pārstāvēto partiju. Korrea 2020.gadā tika atzīts par vainīgu korupcijā un aizmuguriski notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā. Kopš 2017.gada viņš dzīvo Beļģijā.

Pēc Gonsalesas, kas ir vienīgā sieviete starp prezidenta amata kandidātiem, aptaujās seko miljonārs Topiks, kurš solījis stingri vērsties pret noziedzību.

Lai uzvarētu vēlēšanu pirmajā kārtā, kandidātam nepieciešami 50% balsu vai vismaz 40% balsu ar desmit punktu pārsvaru pār tuvāko konkurentu. Ja būs nepieciešams, 15.oktobrī tiks rīkota vēlēšanu otrā kārta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu