Rets gadījums: vīrietim pēc zoba izraušanas smadzenēs sākas asiņošana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Kādam vīrietim Austrālijā vizīte pie zobārsta beigusies pagalam bēdīgi un neparasti, proti, pēc zoba izraušanas viņam sākusies asiņošana smadzenēs. Beigu beigās viņam tika atklāta ļoti reta ģenētiska kaite.

Teju 70 gadu vecais Austrālijas iedzīvotājs pusstundu pēc zoba izraušanas sajuta vieglu reiboni, kam sekoja nelaba dūša un vemšana. Izmainījās arī viņa redze, objektiem acu priekšā parādoties vēkšpēdus. Vīrietis nekavējoties devās uz slimnīcu, kur ārsti secināja, ka vīrietim ir ļoti augsts asinsspiediens un viņa acis tiecas griezties uz kreiso pusi. Viņš arī nespēja noiet taisni un gāzās uz labo pusi. Datortomogrāfijā atklājās, ka smadzeņu kreisās puses apakšā viņam radusies intracerebrāla asiņošana.

Intracerebrālā asiņošana attīstās smadzeņu vielā. To var izraisīt virkne lietu – narkotikas, smadzeņu vēzis, traumas vai zema temperatūra. Piemēram, kādai sievietei, kas cieta no augsta asinsspiediena, asins receklis smadzenēs radās pēc galvas iegremdēšanas spainī ar ledu.

Tiesa, gadījumi, kad intracerebrālā asiņošana sākas pēc zobārsta apmeklējuma, ir ļoti reti. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, ārsti raksta, ka vīrietim asiņošanu smadzenēs, visticamāk, izraisīja strauja asinsspiediena paaugstināšanās pēc zoba izraušanas.

Izpētot vīrieša slimības vēsturi, ārsti noskaidroja, ka sešas nedēļas pirms vizītes pie zobārsta vīrietis bija apmeklējis ārstus, kuriem bija aizdomas, ka viņš sirgst ar Pārkinsona slimību. Toreiz noskaidrojās, ka ar asinsvadiem smadzenēs viss ir kārtībā, tomēr vīrietim bija attīstījies stāvoklis, kurā samazināta asins apgāde radījusi bojājumus smadzeņu nerviem.

Ārsti nu izanalizēja vīrieša DNS, atklājot, ka notikusi mutācija gēnā NOTCH3, kas ir saistīts ar retu iedzimtu kaiti, kas savukārt liek sabiezināties asinsvadu sieniņām, tādējādi samazinot asins apgādi smadzenēm. Parasti šo kaiti ir ļoti grūti diagnosticēt, turklāt tā ir ļoti reta.

Rakstā minētajam vīrietim ārsti izrakstīja medikamentus pret augstu asinsspiedienu. Trīs mēnešus vēlāk simptomi beidzās un vīrietis varēja sākt ārstniecības kursu, lai uzlabotu asins apgādi smadzenēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu