Vīrieti sakož kaķis un aplaiž viņu ar zinātnē vēl nepazīstamu infekciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nikns kaķis. Ilustratīvs attēls
Nikns kaķis. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Lielbritānijā kādu 48 gadus vecu vīrieti sakoda ielas kaķis, inficējot viņu ar baktēriju, kādu zinātnieki iepriekš nekad nebija redzējuši.

Vīrieša imūnsistēma pēc šo mikroorganismu nonākšanas organismā pamatīgi apjuka. Vien astoņas stundas pēc kaķa kodieniem vīrietim tik ļoti piepampa rokas, ka viņš steidzās uz slimnīcu. Kostās brūces viņam tur tika iztīrītas, apsaitētas, kā arī tika veikta pote pret trakumsērgu un parakstīts antibiotiku kurss, vēstīts izdevumā "Live Science".

Tomēr nākamajā dienā viņš atkal bija klāt. Viņa kreisās rokas mazais un vidējais pirksts bija stipri pietūkuši un sāpēja, bet abas rokas bija sarkanas un piepampušas. Ārstiem tāpēc nācās ķirurģiskā ceļā aizvākt audus, kas ieskāva brūces. Vēl viņam tika ievadītas trīs citas intravenozi lietojamas antibiotikas un parakstīts orāli lietojamu antibiotiku kurss.

Šoreiz tas palīdzēja, un vīrietis pilnībā atveseļojās. Tiesa, slimnīcā ārsti joprojām centās saprast, kas tieši norisinājās pacienta organismā. Kad viņi izanalizēja mikroorganismus, kas tika iegūti no vīrieša brūcēm, atklājās nepazīstams streptokokam līdzīgs organisms.

Streptokoki zinātnē ir zināmi patogēni, kas izraisa dažādas infekcijas, tomēr šis ģenētiski bija citādāks – zinātniekiem vēl nezināms mikroorganisms, kas pieder citas ģints baktērijām (Globicatella).

Ņemot vērā, ka šīs baktērijas ir noturīgas pret vairākām plašāk lietotajām antibiotikām, no tām ir grūti tikt vaļā. Par laimi, šo baktēriju no organisma izdevās padzīt ar vismaz viena veida antibiotikām, tomēr viss notikušais ir brīdinājums sabiedrībai. Proti, ielas kaķi var pārnēsāt vēl nezināmus un cilvēkam potenciāli bīstamus patogēnus.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Emerging Infectious Diseases”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu