Krieviem veiksmīgi sasniegt Mēness dienvidpolu neizdevās. Vai izdosies indiešiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dažas dienas pēc Krievijas neveiksmīgajiem centieniem uz Mēness nosēdināt savu zondi Indijas Kosmosa pētījumu organizācija centīsies kļūt par pirmo valsti, kam tas beidzot ir izdevies.

Pirmdien kosmosa aģentūra paziņoja, ka misijas “Chandrayaan-3” zonde “Vikram” atrodas Mēness orbītā un ir jau noskaidrojusi potenciālās nolaišanās vietas. Zinātnieki uzskata, ka Mēness dienvidpolā ir atrodams sasalis ūdens, kā arī citi vērtīgi elementi. Plānots, ka nolaišanās mēģinājums tiks veikts trešdien.

Indijas kosmosa aģentūras publicētajos attēlos skaidri redzami krāteri uz Mēness virsmas, kas palīdzēs zondei noorientēties un izvairīties no ietriekšanās to malās.

Saskaņā ar “Roskosmos” informāciju, faktisko impulsa parametru novirzes dēļ no aprēķinātajiem viņu kosmosa aparāts “Luna-25” 19. augustā nokļuva neaprēķinātā orbītā un pārtrauca eksistēt pēc sadursmes ar Mēness virsmu.

Indija plāno, ka viņu pašgājējs divu nedēļu laikā uz Mēness veiks virkni testu, lai noskaidrotu, vai uz tā ir sasalis ūdens, ko nākotnē varētu izmantot kā degvielu, ražot no tā skābekli un dzeramo ūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu