Noslēpumainais Mēness dienvidpols Indijas zondes pirmajās fotogrāfijās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twitter / ISRO

Pirmajās Mēness fotogrāfijās, kas uzņemtas ar Indijas bezpilota kosmosa kuģi “Chandrayaan-3”, redzama Zemes dabiskā pavadoņa krāteriem izrobotā dienvidpola virsma.

Indijas Kosmosa izpētes organizācija (ISRO) ar unikālajiem attēliem padalījās sociālajā tīklā “X”, kas reiz bija “Twitter”, vien dažas stundas pēc kosmosa kuģa nolaišanās uz Mēness. Pirmie attēli tika uzņemti, zondei tuvojoties Mēness virsmai, bet vēlākie – jau atrodoties uz tās. Dažos attēlos redzama arī daļa no zondes un tās ēna.

Pēc veiksmīgās nolaišanās Indija kļuva par ceturto valsti, kas uz Mēness veiksmīgi nogādājusi kosmosa kuģi. Pirms tam to izdarīja Padomju Savienība, ASV un Ķīna. “Chandrayaan-3” arī ir pirmais kosmosa kuģis, kas nolaidies Mēness dienvidpola tuvumā – teritorijā, kas ļoti interesē zinātniekus.

Astronomi uzskata, ka Mēness ēnainajos krāteros atrodas akmeņi, kuros ieslēgts ūdens ledus, kuru varētu izmantot astronauti, kas reiz strādās uz Mēness. Krāterus varētu arī izmantot, lai uzbūvētu teleskopus, kas ļautu astronomiem ieskatīties tālāk visumā nekā jebkad.

Indijas Kosmosa izpētes organizācijas izstrādātais kosmosa kuģis "Chandrayaan-3" ietver nolaišanās moduli "Vikram", kas sanskritā nozīmē "varonība", un izpētes aparātu "Pragyan", kas sanskritā nozīmē "gudrība". "Chandraayan" sanskritā nozīmē "Mēness kuģis".

Plānots, ka "Pragyan" izpētīs tuvāko apkārtni un nosūtīs attēlus uz Zemi. Paredzēts, ka "Pragyan" misija ilgs 14 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu