Aizvadītajā gadā Latvijā visvairāk ar HIV inficējās heteroseksuālas transmisijas ceļā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizvadītajā gadā Latvijā ar HIV visvairāk inficējās heteroseksuālas transmisijas ceļā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Dati liecina, ka 2022.gadā 95 inficēšanās gadījumi notika heteroseksuālas transmisijas ceļā. 

Savukārt 85 gadījumos netika noskaidrots inficēšanās veids.

Narkotiku injicēšanās ceļā inficējušies 35 cilvēki, bet homoseksuālu kontaktu ceļā vien deviņi.

Šobrīd ir uzsākts pilotprojekts HIV prevencijai "PrEP Rīga", aģentūru LETA informē projekta pārstāve Kristīne Garina.

"PrEP" ir pirmskontakta jeb pirmsekspozīcijas aizsardzība pret HIV. "PrEP Rīga" nodrošinās personā ar paaugstinātu HIV inficēšanās risku bez maksas saņemt PrEP medikamentus, regulārus HIV, STI un hepatīta testus, kā arī infektologa uzraudzību.

"PrEP" ir recepšu medikaments, kas ir zinātniski pierādīta profilaktiska metode, kas, pareizi lietota, samazina inficēšanās iespēju ar HIV līdz pat 99%. Tomēr PrEP pasargā tikai no HIV, tas neaizsargā no citām seksuāli transmisīvām infekcijām kā gonoreja, hlamīdijas, sifiliss vai hepatīts.

Latvija ilgstoši bija viena no retajām valstīm, kur pieeja "PrEP" bija sarežģīta un riska grupām trūka informācija par iespējām saņemt "PrEP". Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) Pārstāvniecības Latvijā vadītājs Uldis Mitenbergs norāda, ka PVO iesaka cilvēkiem, kuriem ir ievērojams HIV infekcijas risks, kā papildu profilakses iespēju un kā daļu no visaptverošas profilakses, piedāvāt perorālu "PrEP".

Pateicoties dziedātāja Eltona Džona AIDS fonda atbalstam, pilotprojekts "PrEP Rīga" nodrošinās iespēju medikamentiem un testēšanai vīriešiem, kuriem ir sekss ar vīriešiem, un transpersonām ar paaugstinātu HIV inficēšanās risku bez maksas saņemt.

Projektu īsteno LGBT un viņu draugu apvienība "Mozaīka" sadarbībā ar Baltijas HIV Asociāciju, biedrībām "AGIHAS" un "DIA+LOGS". Dalība projektā iespējams pieteikt tīmekļvietnē "www.dross.lv".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu