Grieķijas ministrs asi nosoda "antisociālos dedzinātājus", kas izraisa savvaļas ugunsgrēkus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Argyris Mantikos/AP

Grieķijas klimata krīzes un civilās aizsardzības ministrs Vasilis Kikilija ceturtdien asi kritizējis "antisociālos dedzinātājus", kas izraisa savvaļas ugunsgrēkus, un solījis tos saukt pie atbildības ar visu likuma bardzību.

Ministrs uzsvēra, ka ugunsgrēku izraisīšana ir noziegums pret valsti.

Grieķijas ugunsdzēsēji jau vairākas dienas cīnās ar plašiem ugunsgrēkiem visā valstī, un vairāki ugunsgrēki pietuvojušies bīstami tuvu Atēnām.

Kikilija sacīja, ka Parnitas kalna pakājē, kur plešas lielākais mežs galvaspilsētas tuvumā, ceturtdien konstatēti vismaz deviņi dedzināšanas gadījumi. Viņš uzsvēra, ka dedzinātāji apdraud mežus, īpašumus un cilvēku dzīvības.

Policija un slepenie dienesti dara visu iespējamo, lai aizturētu vainīgos.

Ugunsdzēsēji uzskata, ka vairumu ugunsgrēku izraisa ļaunprātīga dedzināšana, bet vainīgos notvert ir grūti un tas reti izdodas.

Ugunsgrēku izplatīšanos veicināja vējš, taču šorīt amatpersonas bija optimistiskāk noskaņotas, jo vējš Parnitas kalna pakājē ir nedaudz pierimis.

Atēnās jau vairākas dienas jūtama kodīga dūmu smaka, un varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus palikt telpās un nevērt vaļā logus, sevišķi, ja mājās ir bērni, veci cilvēki un cilvēki ar sirds un plaušu problēmām.

Lieli ugunsgrēki plosās arī Grieķijas vidienē Distomo ciemata tuvumā un pie Turcijas robežas Aleksandrupoles tuvumā. Tur ugunsgrēki deg jau sesto dienu pēc kārtas, plešoties aptuveni 40 kilometrus garā joslā.

Grieķijai palīdz ugunsdzēsēji no vairākām Eiropas Savienības (ES) valstīm, un ES krīžu pārvaldības komisārs Janezs Lenarčičs sociālajā platformā "X" norādīja, ka Grieķijas ugunsgrēki ir uzstādījuši jaunu ES rekordu.

Ar 73 000 izdegušu hektāru, Aleksandrupoles ugunsgrēki ir lielākie savvaļas ugunsgrēki, kas reģistrēti ES, pavēstīja Lenarčičs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu