Nelegālo migrantu skaits pie Latvijas robežas ir pārsteidzoši liels, norāda Lietuvas robežsardze (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Lielais nelegālo migrantu skaits, kas pēdējā laikā no Baltkrievijas dodas uz Latviju, ir pārsteidzošs, piektdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

"Noteikti ir vērojams pieaugums, jo īpaši uz robežas ar Latviju, pēdējo dienu dati ir patiešām pārsteidzoši, katru dienu ir vairāk nekā 100 mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas - Latvijas robežu," viņš piektdien teica žurnālistiem Salčininku rajonā Baltkrievijas pievārtē.

Pēdējās nedēļas laikā Latvijā no Baltkrievijas ik dienu mēģinājuši iekļūt vairāk 100 nelegālie migranti dienā. Lietuvā šajā laikā reģistrēti no dažiem līdz ducim tādu mēģinājumu.

Ļubajevs paskaidroja, ka tādēļ Latvijas puse pastiprina robežas aizsardzību, cita starpā tam piesaistot citu institūciju resursus. "Arī mēs elastīgi reaģējam, mēs izvērtējam situāciju un atkarībā no situācijas un risku līmeņa lemjam par citu institūciju mobilizēšanu," klāstīja Lietuvas robežsardzes dienesta priekšnieks.

Vienlaikus Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite atkārtoti pieļāva, ka nelegālie migranti mēģina izmantot to, ka,

salīdzinot ar Lietuvu, uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju ir mazāk robežas aizsardzības pasākumu.

"Latvijai joprojām nav fiziska norobežojuma, nav robežas novērošanas sistēmu, un tā tikai nesen izvietoja armiju. Tādēļ visi šie Lietuvā īstenotie lēmumi nozīmē, ka mūs robeža ir vienkārši slēgta, kamēr Latvijā situācija ir citādāka," teica Bilotaite.

Komentējot migrantu vēlmi iekļūt Polijā no Baltkrievijas, Lietuvas iekšlietu ministre atgādināja, ka caur Poliju migrantiem ir ērtāk doties uz Rietumeiropas valstīm.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta piektdien publicētie dati liecina, ka aizvadītajā diennaktī Lietuvas robežsargi neatklāja mēģinājumus nelikumīgi iekļūt valstī no Baltkrievijas puses. Jaunākie dati liecina, ka 24 stundu laikā Latvijā atklāti 53 mēģinājumi nelikumīgi iekļūt valstī, bet Polijā novērsti 175 mēģinājumi nelikumīgi iekļūt valstī no Baltkrievijas puses.

Nelegālo migrantu pieplūdums no Baltkrievijas pār Eiropas Savienības robežām sākās 2021.gadā. Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu