Britu izlūkdienests: Prigožina slepkavību varētu būt organizējis Skripaļu indēšanas kurators (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Britu izlūkdienesti par saistību ar algotņu grupējuma „Vagner” dibinātāja Jevgeņija Prigožina nāvi tur aizdomās Krievijas ģenerālmajoru Andreju Averjanovu, kas, iespējams, ir atbildīgs par Skripaļu ģimenes indēšanu Solsberi 2018. gadā. Par to, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestos, vēsta „inews”.

Averjanovs vada Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) vienību Nr. 29155. „The New York Times” un „Bellingcat” to nosauca par slepenu GRU vienību, kas nodarbojas ar sabotāžas operācijām Eiropā, tostarp bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu 2018. gadā.

Foto: Inews.co.uk

Divi avoti britu izlūkdienestā apgalvoja, ka Averjanovs vadīja operāciju, kuras mērķis bija aizstāt „Vagner” algotņus Āfrikas valstīs ar 20 000 Krievijas militārpersonu, un viņam bija „ilgstošas nepatīkamas attiecības” ar Prigožinu. Laikraksts „Financial Times”, atsaucoties uz vairākiem informētiem avotiem, ziņoja, ka Prigožins pirms nāves apmeklējis Āfriku, kur mēģinājis novērst GRU kontroles pārņemšanu. „WSJ” sarunu biedri apgalvoja, ka mēnesi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins Centrālāfrikas Republikas prezidentam esot ieteicis norobežoties no „Vagner” dibinātāja.

Tajā pašā laikā Rietumu amatpersonas turpina uzskatīt, ka ar Prigožina nāvi, visticamāk, ir saistīts Krievijas prezidents. „Tikai dažas lietas Krievijā notiek bez Putina līdzdalības,” sacīja ASV prezidents Džo Baidens.

„Vēsturiski Putinam visvairāk patīk tā sauktās „aukstās” atriebības. Tāpēc Prigožina nāves veids un laiks nav pārsteidzoši. Daudzi, tostarp arī es, domāja, ka viņa dienas ir skaitītas. Ir daudz runu ap minēto vārdu (Averjanovs). Arī tas nav pārsteigums,” atklāja kāda bijusī britu izlūkdienesta amatpersona.

Prigožina lidmašīna „Embraer Legacy 600” avarēja 23. augustā lidojuma laikā no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Tā nogāzās Tveras apgabalā, 50 kilometru attālumā no Putina rezidences. Lidmašīnā atradās desmit cilvēki, to vidū arī „Vagner” komandieris Dmitrijs Utkins.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu