Video Lukašenko uzsver, ka "brīdinājis Prigožinu" (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees

Baltkrievijas autokrāts Aleksandrs Lukašenko piektdien nāca klajā ar paziņojumu, ka brīdinājis algotņu grupējuma "Vagner" līderus Jevgeņiju Prigožinu un Dmitriju Utkinu uzmanīties no iespējamiem draudiem, vēsta ārvalstu mediji, atsaucoties uz Baltkrievijas aģentūru "Belta".

Lukašenko apgalvoja, ka Prigožins divas reizes noraidījis Baltkrievijas līdera paustās bažas par iespējamiem draudiem viņa dzīvībai.

Baltkrievijas autokrāts sacīja, ka dumpja laikā brīdinājis Prigožinu, ka viņš "mirs", ja turpinās gājienu uz Maskavu. Uz šo brīdinājumu, pēc Lukašenko sacītā, Prigožins esot atbildējis: "Pie velna, es nomiršu."

"Man nav jānodrošina Prigožina drošība. Tas ir pirmkārt," sacīja Lukašenko. "Otrkārt, mēs nekad neesam runājuši šādā veidā. Treškārt, es vēlos, lai jūs atceraties, ka [drošības jautājums] tika aktualizēts divas reizes. Pirmo reizi, kad es viņam piezvanīju, notika sarunas, kad viņi devās uz Maskavu. Es viņam teicu: "Jevgeņij, vai jūs saprotat, ka jūs nogalināsiet cilvēkus un nomirsiet pats?" Pašā mirkļa karstumā šis cilvēks, kurš tikko ieradās no frontes, teica: "Pie velna, es nomiršu!" Es saku: "Jevgeņij, es tev nosūtīšu virvi un ziepju gabalu." "Nē, nē, nē, ne tā. Es nomiršu kā varonis." Tā aizritēja pirmā saruna. Otro reizi viņš ieradās pie manis kopā ar Dmitriju Utkinu. Es viņus kategoriski brīdināju: "Puiši, uzmanieties."" 

Lukašenko arī sacīja, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins nav bijis iesaistīts Prigožina lidmašīnas notriekšanā.

"Es nevaru pateikt, kurš to izdarīja. […] Bet es pazīstu Putinu. Viņš ir apdomīgs, ļoti mierīgs un pat lēns cilvēks, kad runa ir par citu, mazāk sarežģītu jautājumu risināšanu. Tāpēc es nevaru iedomāties, ka Putins to izdarīja, ka Putins ir vainīgs. Darbs ir pārāk rupjš, neprofesionāls," spriedelēja Lukašenko.

Lukašenko piebilda, ka "Vagner" algotņi "dzīvos Baltkrievijā, lai arī kā kāds to negribētu".

Pēc viņa teiktā, viņi kopā ar Prigožinu izveidoja sistēmu, lai "Vagner" atrastos Baltkrievijā.

Lukašenko arī sacīja, ka saņēmis informāciju par gaidāmo Prigožina slepkavības mēģinājumu laikā, kad Baltkrievijas prezidents pēdējo reizi atradās Apvienotajos Arābu Emirātos. Viņš sacīja, ka viņi izsauca Krievijas vēstnieku un iedeva viņam informāciju, ko nodot Putinam un FSB direktoram Aleksandram Bortņikovam. Pēc Lukašenko teiktā, viņš vēlāk pārbaudījis Prigožinu, vai informācija viņu sasniegusi, kurš esot apstiprinājis, ka Putins viņu brīdinājis par slepkavības plānu.

Kā ziņots, rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kurš gāja bojā trešdien, nogāžoties lidmašīnai, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23. augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23. jūnijā.

Prigožins trešdien gāja bojā, nogāžoties lidmašīnai Krievijas Tveras apgabalā. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 10 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, viņu vidū vairāki "Vagner" komandieri.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu