Papīra salmiņi – neērti, videi nedraudzīgi un cilvēkam kaitīgi? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Papīra salmiņi
Papīra salmiņi Foto: Shutterstock

Zināms, rūpējoties par vidi, daudzu restorānu ķēdes plastmasas salmiņus aizstājušas ar papīra. Tiesa, zinātnieki nu brīdina, ka šīs papīra alternatīvas var saturēt toksiskas ķimikālijas, kas dabā nesadalās un var kaitēt ne tikai videi, bet arī mums.

Pirms 2019. gada ASV ik dienu tika izlietoti 500 miljoni plastmasas salmiņu, vēstīts izdevumā “National Geographic”. Kopš tā laika daudzos štatos tie ir aizliegti, liekot ēstuvēm saviem klientiem piedāvāt papīra salmiņus. Līdzīgi ir arī daudzviet Eiropā un pie mums – Latvijā.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Food Additives and Contaminants”, noskaidrots, ka papīra salmiņiem ir arī sava ēnas puse.

“No dabiskiem materiāliem, piemēram, papīra un bambusa izgatavoti salmiņi parasti tiek reklamēti kā ilgtspējīgāki un dabai draudzīgāki par plastmasas salmiņiem, tomēr toksisku “mūžīgo ķimikāliju” dēļ, kuras var saturēt šie salmiņi, tā gluži nav,” stāsta vides zinātnieks Timo Grofēns.

Pēc 39 dažādu zīmolu salmiņu izpētes, pētnieki secināja, ka papīra salmiņi ievērojami biežāk var saturēt šīs toksiskās ķimikālijas nekā salmiņi no citiem materiāliem. Tā saucamās mūžīgās ķimikālijas ir atrodamas virknē ikdienā lietojamu priekšmetu. Tās var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs un asinsspiedinu, vājināt imūnsistēmu un palielināt iespēju saslimt ar vēzi. Turklāt tās uzkrājas vidē un var piesārņot dabiskās ūdenskrātuves.

Lai arī nepieciešami tālāki pētījumi, tomēr šis darbs parāda, ka papīra un bambusa salmiņi varētu nebūt tik laba alternatīva plastmasas salmiņiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu