Bulgāru oligarha sakari ar Prigožinu sašūpo valdības stabilitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Apsūdzības par sakariem ar krievu algotņu bandas vadoni Jevgēņiju Prigožinu, kas izvirzītas bulgāru oligarham Vasilam Božkovam, var apdraudēt arī bijušā premjerministra Boiko Borisova pozīcijas un izsaukt jaunu politisko krīzi.

Božkovam, kas iepriekš apsūdzēts par pasūtījuma slepkavībām, izspiešanu un izvairīšanos no nodokļiem, pēc atgriešanās Bulgārijā, "lai pierādītu savu nevainību", sestdien izvirzītas jaunas apsūdzības.

No Božkova e-pasta sarakstes "ir skaidrs, ka viņam bijušas darījuma attiecības ar Krievijas pilsoni Jevgēņiju Prigožinu un vairākiem citiem Krievijas pilsoņiem, kas pēc Krimas aneksijas pakļauti sankcijām," norādījis Sofijas pilsētas prokuratūras prokurors Angels Kaņevs.

Lai gan šis fakts bija zināms jau ilgāk nekā divus gadus, atklātībai tas nodots tikai tagad.

Starp 19 apsūdzībām, kas izvirzītas Božkovam, neviena nav saistīta ar Krievijai noteikto sankciju pārkāpšanu, un pats oligarhs paziņojis, ka prokuratūras apgalvojumi esot "absurdi".

Tikmēr prokuratūra paziņojusi, ka Božkovs tiekot turēts aizdomās par nodokļu nemaksāšanu un naudas atmazgāšanu arī Moldovā.

Božkova atgriešanās Bulgārijā var ietekmēt valsts politisko situāciju, jo viņš apgalvo, ka esot iztērējis 30 miljonus eiro kukuļos, kas maksāti lielākās politiskās partijas - GERB - līderim Borisovam, kā arī viņa kādreizējās valdības finanšu ministram Vladislavam Goranovam.

Pamatojoties uz Božkova apgalvojumiem, ASV šogad Goranovam piemērojušas sankcijas, un tas liek domāt, ka Vašingtona bulgāru oligarha liecības uzskata vismaz daļēji par patiesām.

Konservatīvā partija GERB kopā ar pretkorupcijas partiju "Mēs turpinām pārmaiņas" (PP) veido pašreizējo valdību, un bez Borisova atbalsta tā var sagrūt, ieraujot Bulgāriju kārtējā politiskajā krīzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu