Mocarta mūzika – efektīvs pretsāpju līdzeklis jaundzimušajiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nesenā pētījumā atklāts, ka nomierinoša fona mūzika dažādu medicīnisko procedūru laikā jaundzimušajiem var mazināt sāpes.

Pētījumu veica Tomasa Džefersona Universitātes Filadelfijā zinātnieku komanda, un tas ir pirmais tāda veida veikums. Tajā tika iekļauti 100 jaundzimušie Ņujorkas slimnīcā, kuri pētījuma laikā bija aptuveni divas dienas veci.

Vairāk nekā pusei jaundzimušo pirms asins analīžu paņemšanas 20 minūtes tika atskaņota nomierinošā Mocarta mūzika, kas turpinājās arī procedūras laikā un piecas minūtes pēc tās. Pārējiem mazuļiem procedūra bija jāsagaida un jāpavada klusumā. Arī mazuļu vecākiem pētījuma laikā nebija ļauts mierināt savas atvases.

Pētnieki mazuļu potenciālās ciešanas mērīja, vērojot to sejas izteiksmes, raudāšanu, elpošanu un kustības. Lai viņi nezinātu, vai attiecīgajā brīdī tiek atskaņota mūzika vai ne, pētniekiem bija uzliktas troksni slāpējošas austiņas.

Beigās atklājās, ka jaundzimušie, kuriem tika atskaņota Mocarta mūzika, izrāda mazākas sāpju pazīmes nekā tie, kuriem mūzika atskaņota netika. Pētnieki secinājuši, ka mūzika ir viegls, lēts un efektīvs rīks jaundzimušo sāpju mazināšanā nelielu procedūru laikā.

Mūsdienās pastāv vairāki pētījumi, kuros atklāts, ka mūzika var mazināt sāpes arī pieaugušajiem. Tiesa, kā un kāpēc tas notiek – nav īsti skaidrs.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu