"Šeit nav tādu aizliegumu." Aktieris no Baltkrievijas par Latviju – savām jaunajām mājām (2)

CopyLinkedIn Draugiem X

"Man nekad nav bijis sajūtas, ka valsts ir brīva," par dzimto Baltkrieviju saka aktieris Ivans Streļcovs. 2020.gada augustā viņš atradās Baltkrievijā un piedalījās protestos. Pēdējos trīs gadus Ivans nodzīvojis Latvijā, kur strādā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

"Tas teātris, kādu es biju iztēlojies savā prātā, materializējās tieši šajā vietā - Latvijā, manās jaunajās mājās," stāsta Streļcovs. Kā jau radošam cilvēkam, viņam ir svarīga vārda un izpausmes brīvība. Latvijā viņš neredz tādus aizliegumus, ar  kādiem sastapās Baltkrievijā.

Ivans Streļcovs spēlē daudzās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādēs. To vidū ir "Vertinska ceļš", "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", "Grenholma metode", "Dakteris Aikāsāp", "Grāfs Monte-Kristo. Esmu Edmons Dantess", "Lai dzīvo Karaliene, vivat!", "Dzīves DārgAkmentiņi", "Reiss 2019-2020", "Suņa sirds", "Notikums Višī pilsētā" un citās. No 1.septembra teātrī skatāma bērnu izrāde "Robins Huds", kurā Ivans spēlē galveno lomu.

Trīs Latvijā aizvadīto gadu laikā Streļcovs sapratis, ka baltkrievi un latvieši nemaz neesot tik atšķirīgi. Viņš mācās mūsu valsts valodu un tradīcijas, taču no sirds cer, ka kādreiz varēs atgriezties mājās.

"Mēs esam šeit" ir dokumentālo filmu sērija par cilvēkiem, kuri kara dēļ bijuši spiesti bēgt no Ukrainas vai represiju dēļ - no Krievijas un Baltkrievijas. Projekts realizēts sadarbībā ar "Chayka.lv". "Chayka.lv" intervē tos, kuri par mājām tagad sauc Latgali, savukārt RUS TVNET - Rīgā un tās apkaimē dzīvojošos.

Projekta ietvaros portāls RUS TVNET publicējis interviju ar Anastasiju Vasiļenko no Mariupoles un mākslinieci Ļusju no Kijivas.

 
 Foto: ZVB_logo
*Šis raksts ir tapis ar Ziemeļvalstu Ministru padomes finansiālu atbalstu. Par tā saturu atbild projekta vadītāji un tas ne vienmēr atspoguļo Ziemeļvalstu Ministru padomes oficiālo viedokli vai politiskās nostādnes.
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu