Salceviča par resno cilvēku kaunināšanu jeb "fat shaming": resna var būt desa, bet ne cilvēks (2)

TVNET/Zilonis studijā/TV3
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zilonis studijā

Vasara tuvojas izskaņai, un pludmales sezonai arī vairs nav jāgatavojas! Kādam tas šķiet joks, bet ir cilvēki, kas ik dienu izjūt spiedienu un saskaras ar divdomīgām frāzēm par bikini vai sešpakas tēmu, resnuma kaunināšanu jeb "fat shaming". Vai resnums ir lamuvārds? 

"Fat shaming" - nosodījums, cilvēka kritizēšana, kaunināšana par to, ka viņam ir liekais svars jeb virssvars. Replikas, komentāri internetā, izsmiekls, cilvēka stigmatizācija svara dēļ. Rezultātā cilvēku var piemeklēt ēšanas traucējumi un var aizvest līdz pat depresijai. 

"Kad man uzdod šo jautājumu, vai esmu saskārusies ar fat shaming, es patinu savu dzīvi atpakaļ, un gan jau esmu, bet tagad tas mani pašu neskar, " raidījumā “Zilonis studijā” atzīst stiliste, blogere, ķermeniski pozitīvās domāšanas piekritēja Indra Salceviča

Kā ir tagad? "Tagad tas ir regulāri, kolīdz es parādos sociālajos tīklos mazlietiņ standartam neatbilstošā tērpā vai izskatā," saka Indra.

Kāds ir populārākais teksts, ko viņai saka? "Nomet svaru! Kā nav kauna rādīties. Man vēl pārmet, ka es esmu liekā svara aizstāve. Man piešķirts ir tituls - liekā svara apustulis," ar smaidu raidījumā "Zilonis studijā" atzīst Indra.

Indra saka – viņai vārds “resns” nešķiet glaimojošs un spriež, ka itin labi tas varētu iegult lamuvārdu krātuvē. "Resna, manuprāt, var būt desa. Resns ir priekšmets. Es gribētu teikt, ka cilvēks ir formās apaļš, korpulents, mollīgs – mums arī ir pietiekami daudz vārdu, kā mēs varam definēt dažādās ķermeņa formas," sarunu šovā pauž Salceviča.

Kad raidījumā runa iet par vīriešu un sieviešu uzskatu atšķirību par skaistuma standartiem, Salceviča spriež: "Vīrieši vairāk skatās uz stereotipiskiem rāmjiem, kas ir viņu pašapziņas problēma. Ja vīrietim ir problēmas ar pašapziņu, viņam vajag stereotipiski labāku formātu, lai ir ar ko padižoties."

Lielākoties vīriešiem ir problēmas ar pašapziņu, tāpēc viņi mēģina ierāmēt sievietes konkrētos rāmjos un veltīt šos komentārus. Viņiem gribas būt baigajiem prinčiem, un vajag taču kaut kādu fonu, uz kā izcelties. 

Šobrīd par īstu modes kliedzienu kļuvusi bariatrijas jeb kuņģa samazināšanas operācija, ko Indra par to domā?

"Šī procedūra nu jau kļuvusi par modes lietu. Tas vairs nav tā kā kādreiz Amerikā, kad 200-250 kilogramus smagiem cilvēkiem, kuri vairs nefunkcionē sabiedrībā kā pilntiesīgi locekļi, veica šīs operācijas. Tagad to par trīs vai četriem tūkstošiem eiro var uztaisīt klīnikā, un divos, trīs mēnešos, pusgada laikā kļūsti ļoti slaids," raidījumā "Zilonis studijā" saka Indra.

Sarunu šovu “Zilonis studijā” no pirmdienas līdz ceturtdienai pulksten 17.00 skaties kanālā TV3 un pēc tam arī portālā “tv3.lv” un platformā “TV3Play”, kur pieejams arī viss raidījuma arhīvs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu