Krievija neizmeklēs Prigožina lidmašīnas avāriju pēc starptautiskajiem noteikumiem (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Starpvalstu aviācijas komiteja (MAK), kurā ietilpst arī Krievija, paziņojusi, ka algotņu grupējuma “Vagner” dibinātāja Jevgeņija Prigožina lidmašīnas katastrofa netiks izmeklēta pēc starptautiskajiem noteikumiem, vēsta aģentūra “Reuters”.

Avāriju piedzīvoja Prigožinam piederoša Brazīlijas uzņēmuma “Embraer” ražotā lidmašīna.

Brazīlijas Aviācijas negadījumu izmeklēšanas un novēršanas centrs (CENIPA) un arī uzņēmums “Embraer” jau paziņojuši par gatavību iesaistīties negadījuma apstākļu izmeklēšanā, ja tiks saņemts attiecīgs uzaicinājums no Krievijas un ja izmeklēšana notiks pēc starptautiskajiem noteikumiem.

Tomēr MAK jau paziņoja, ka izmeklēšana pēc starptautiskajiem notikumiem netiks veikta.

Avarējusi lidmašīna veikusi iekšzemes reisu, tāpēc izmeklēšana esot MAK kompetencē.

Vairāki aviācijas eksperti “Reuters” norādījuši, ka Brazīlijas puses nepiedalīšanās izmeklēšanā varētu radīt šaubas par šīs izmeklēšanas objektivitāti, ņemot vērā aizdomas, ka lidmašīnas avārijā varētu būt vainojamas Krievijas varasiestādes.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja jau ierosinājusi krimināllietu saistībā ar lidmašīnas avāriju.

Starpvalstu aviācijas komiteja tika izveidota 1991.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma. Vienošanos par MAK izveidi tolaik parakstīja 12 valstis.

Šobrīd MAK ietilpst deviņas valstis – Azerbaidžāna, Armēnija, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Krievija, Tadžikistāna, Turkmenistāna un Uzbekistāna.

23.augustā Tveras apgabalā avarēja Prigožinam piederošā lidmašīna "Embraer Legacy 600". Pēc Krievijas Aviācijas pārvaldes informācijas, lidmašīnā atradās desmit cilvēki - trīs apkalpes locekļi un septiņi pasažieri. Pasažieru vidū bijuši arī Prigožins un grupējuma komandieris Dmitrijs Utkins.

Visi cilvēki, kas atradās lidmašīnā, gājuši bojā.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja svētdien paziņoja - ekspertīzes apstiprinājušas, ka bojāgājušo identitāte atbilst apkalpes locekļu un pasažieru oficiālajam sarakstam.

Tādējādi komiteja apstiprināja, ka bojāgājušo vidū ir arī Prigožins un Utkins.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu