Šveicē tiesās Lukašenko "nāves eskadrona" kaujinieku

TVNET/LETA/MEDUZA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SHV_photo/Shutterstock

Šveicē Sanktgallenes krimināltiesas priekšā stāsies bijušais Baltkrievijas Sevišķās ātrās reaģēšanas vienības (SOBR) kaujinieks Jurijs Garavskis, kas tiek apsūdzēts par līdzdalību diktatora Aleksandra Lukašenko trīs oponentu vardarbīgā pazušanā.

Tiesas sēdes plānotas 19. un 20.septembrī, teikts Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas (FIDH), nevalstiskās organizācijas "TRIAL International" un Baltkrievijas cilvēktiesību centra "Vjasna" kopīgajā paziņojumā.

Pirmā prāva pret "Lukašenko "nāves eskadrona" domājamo dalībnieku ir spēcīgs signāls, ka taisnīgums starptautisku noziegumu lietās var tikt un tiks panākts neatkarīgi no valstu robežām un laika, kas pagājis kopš noziegumu pastrādāšanas," pauda "Vjasna" advokāts Pāvels Sapelko.

Jurija Garavska vārds medijos pirmo reizi parādījās 2019.gadā, kad viņš intervijā raidsabiedrībai "Deutsche Welle" pastāstīja par līdzdalību bijušā Baltkrievijas iekšlietu ministra Jurija Zaharenko, bijušā Centrālās vēlēšanu komitejas priekšsēdētāja Viktora Gončara un uzņēmēja Anatolija Krasovska politiskajās slepkavībās.

Šie cilvēki Minskā pazuda no 1999.gada maija līdz septembrim. Viņu pazušanas izmeklēšanai Baltkrievijā nav bijis nekādu rezultātu.

"TRIAL International" konstatējusi, ka Garavskis lūdzis politisko patvērumu Šveicē un dzīvo Sanktgallenes kantonā.

2021.gada pavasarī pazudušo Lukašenko oponentu radinieki vērsās Šveices prokuratūrā ar iesniegumu pret bijušo SOBR kaujinieku.

Garavski uz neilgu laiku aizturēja. Pratināšanā viņš savu vainu pilnībā atzina.

Līdz izmeklēšanas beigām un lietas nodošanai tiesai aizdomās turamais varēja palikt brīvībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu