Par "viltus ziņām" aktīvistei Krievijā piespriež sešu gadu cietumsodu

TVNET/LETA/MEDUZA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ANDREJ CUKIC/EPA

Sanktpēterburgas Kirova rajona tiesa trešdien piespriedusi sešu gadu cietumsodu Miermīlīgās pretestības kustības aktīvistei Olgai Smirnovai, atzīstot viņu par vainīgu "viltus ziņu" izplatīšanā par Krievijas armiju.

Smirnovai arī aizliegts trīs gadus administrēt tīmekļa vietnes.

Apsūdzības puse prasīja Smirnovai piespriest septiņu gadu cietumsodu.

Aktīviste tika aizturēts 2022.gada maijā, bet pirms tam Miermīlīgās pretestības kustības dalībnieku dzīvokļos tika veikta kratīšana.

Krimināllieta pret Smirnovu tika ierosināta, pamatojoties uz septiņiem ierakstiem vietnes "VKontakte" grupā "Demokrātiskā Pēterburga - Miermīlīgā pretošanās".

Šajos ierakstos tika stāstīts par Ukrainas pilsētu iznīcināšanu, apšaužu upuriem, ugunsgrēku Zaporižjas kodolspēkstacijā un par civiliedzīvotāju nogalināšanu Mariupolē.

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu