Ledlauzis mēro 3000 kilometru, lai glābtu sasirgušu polārpētnieku (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ledlauzis “RSV Nuyina”
Ledlauzis “RSV Nuyina” Foto: AP/Scanpix

No Keisija pētījumu stacijas Antarktīdā evakuēts kāds nopietni sasirdzis pētnieks. Ziemas Antarktīdā dēļ evakuāciju nācās īstenot ar ledlauzi, nevis lidmašīnu.

“Tas bija agrākais, kad mēs esam devušies uz Antarktīdas polārstaciju – vien dienu vai divas pēc oficiālajām ziemas beigām. Tomēr Antarktīdā tad joprojām ir krietna ziema.” Austrālijas ziņu izdevumam “ABC Australia” teica viens no evakuācijas darbos iesaistītajiem Robs Kliftons.

Lai sasniegtu polārstaciju, ledlauzim no Tasmānijas Austrālijā nācās mērot teju 3000 kilometrus garu ceļu. Lielu daļu no tā īpaši aprīkotajam kuģim bija jālauž jūras ledus. Sasirgušais pētnieks ar helikopteru tika nogādāts uz ledlauža, kur viņu jau gaidīja mediķi.

“Mēs to spējām paveikt, tikai pateicoties ledlauža “RSV Nuyina” fantastiskajām spējām,” piebilda Kliftons.

Vasaras mēnešos no Antarktīdas un uz to tiek ceļots ar lidmašīnu, kas var nolaisties lidlaukā uz ledus netālu no Keisija pētījumu stacijas. Tiesa, ziemā šo lidlauku nav iespējams izmantot bez nedēļām ilgiem sagatavošanās darbiem. Tieši tāpēc tika nolemts pētnieka evakuāciju veikt ar ledlauzi, bet pēdējo posmu starp staciju un ledlauzi – ar helikopteru.

Keisija pētījumu stacija
Keisija pētījumu stacija Foto: Reuters/ScanPix

Keisija pētījumu stacija ir viena no 70 polārstacijām Antarktīdā. Ziemā, kad gaisa temperatūra reģionā var nokrist līdz mīnus 35 grādiem, tur dzīvo un strādā 15 līdz 20 cilvēki. Laikā no marta līdz septembrim Keisija pētījumu stacija piedzīvo vien dažas stundas dienas gaismas.

Sasirgušais pētnieks nu mēro ceļu uz Tasmāniju, kur tam tiks sniegta vajadzīgā medicīniskā palīdzība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu