Rīgas zooloģiskajā dārzā notiks vārda došanas svētki lūšu mazuļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ceturtdien, 7.septembrī, plkst.11 Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā notiks vārda došana šogad dzimušajiem lūšu mazuļiem, informēja zooloģiskā dārza Mārketinga un komunikācijas nodaļa.

Lūšu aizbildņa lomā jau vairāk nekā 10 gadus ir Jēkabpils, tāpēc lēmumu par mazuļu vārdiem ikgadēji pieņem jēkabpilieši.

13.maijā lūšu pāris Rubīns un Dadze sagaidīja ģimenes papildinājumu - divus lūšu mazuļus - puiku un meiteni. Vasaras noslēdzošajā nedēļā Jēkabpils iedzīvotāji tika aicināti iesniegt savus priekšlikumus mazuļu vārdiem ar nosacījumu, ka tiem jāsākas ar D vai R burtu, gluži kā mātei un tēvam.

Apkopojot teju 300 ierosinājumu, Jēkabpils nākamajai balsošanas kārtai izvirzījusi trīs kandidātus puikas vārdam - Rūdis, Dadzis un Riko -, un trīs meitenes vārdam - Rasa, Rota un Daile.

7.septembrī Rīgas zooloģiskajā dārzā ieradīsies Jēkabpils pārstāvji, lai svinīgi pasludinātu mazuļu vārdus un oficiāli pieņemtu tos pilsētas aizbildniecībā.

Lūsēnu dzimums tika noskaidrots divus mēnešus pēc to dzimšanas - līdz tam laikam mamma tos īpaši rūpīgi sargā. Kad mazuļi devās izpētīt mītni, māte tos neizlaida no acīm, un, ja tuvumā bija dzirdama lielāka kņada, tad arī satvēra aiz skausta un nogādāja drošākā vietā.

Reizē ar dzimuma noskaidrošanu lūsēni tika vakcinēti pret slimībām un nosvērti. Divus mēnešus vecie savvaļas kaķi svēra teju divas reizes vairāk nekā tāda paša vecuma mājas kaķēni. Lūšiem pieaugot, tēviņu svars var sasniegt pat 30 kilogramus.

Eirāzijas lūsis (Lynx lynx), tajā skaitā Rīgas Zoodārzā apskatāmā pasuga - ziemeļu lūsis (Lynx lynx lynx) - ir īpaši aizsargājams Latvijā, kā arī iekļauts Vašingtonas konvencijas (CITES) II pielikumā kā suga, kuras pastāvēšana var kļūt apdraudēta, ja netiks stingri kontrolēta šo dzīvnieku un to daļu un izstrādājumu starptautiskā tirdzniecība.

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs piedalās starptautiskajā apdraudēto lūšu sugas uzturēšanas un vairošanas Eiropas programmā (EEP), kas nodrošina apdraudēto sugu saglabāšanu nebrīvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu