Akumulatora dārza tehnikas plusi un mīnusi (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock

Pateicoties tādiem dižiem prātiem kā Maksvels, Tesla un Edisons, mēs šodien varam pilnībā izbaudīt elektroenerģijas sniegtās priekšrocības, tostarp arī dārza tehnikas lauciņā. Bezvadu dārza ierīces ar akumulatora uzlādi pēdējos gados kļūst arvien populārākas, jo cilvēki meklē ilgtspējīgākas un videi draudzīgākas alternatīvas.

Akumulatora dārza tehnikai ir virkne priekšrocību – tā ir ērta lietošanā, mobila, videi draudzīga, turklāt arī klusāka salīdzinājumā ar benzīna vai dīzeļa analogiem, tomēr bezvadu ierīcēm ir arī savi mīnusi. Sadarbībā ar būvniecības nama “Kurši” speciālistiem skaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties ar akumulatoru uzlādējamus palīgus dārza darbos.

Benzīna, elektrisko vai akumulatora tehniku?

Svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties dārza tehniku, ir tās plānotais izmantošanas veids. Lielām platībām un vietām, kur nav iespējas pievienot ierīci elektrības kontaktligzdai, labāka izvēle būs tehnika ar benzīna dzinēju. Tomēr, neskatoties uz benzīna tehnikas augsto veiktspēju, jāņem vērā arī vairākas šo ierīču īpatnības:

  • Tās ir skaļākas;
  • Tām ir kaitīgi izmeši;
  • Tām nepieciešama benzīna un eļļas maiņa, dažreiz jāmaina arī aizdedzes sveces.

Mazākām platībām – piemājas dārziem un vasarnīcām – piemērota būs bezvadu tehnika ar akumulatoru vai elektriskā tehnika ar vadu. Elektriskā tehnika nodrošina pastāvīgu jaudu, bet tai ir nepieciešama elektrības kontaktligzda un vads ierobežo kustību.

Akumulatoru tehnika ir lieliska alternatīva lietošanas ērtības, vadāmības un manevrēšanas vienkāršības ziņā.

Tā, piemēram, bezvadu zāles pļāvējs ir viegli iedarbināms, tam vajag minimālu tehnisko apkopi, bet ir nepieciešama akumulatora uzlāde, kas var kavēt darba gaitu, jo ar vienu uzlādi tas darbojas apmēram 30-40 minūtes, atkarībā no zāles garuma. Tā kā tam ir izņemams akumulators, pēc vēlēšanās to var nomainīt uz ietilpīgāku, pagarinot darbības laiku līdz teju 2 stundām. Bet jāņem vērā – jo lielāka ir akumulatora ietilpība, jo aparāts ir dārgāks. Var iegādāties arī vairākus akumulatorus, bet jārēķinās ar papildu izmaksām.

Akumulatoru dārza tehnikas veidi

Tehnoloģiju attīstība un elektrisko akumulatoru modernizācija ir veicinājusi pieprasījuma pieaugumu šajā produktu nišā. Lielākie dārza tehnikas un aprīkojuma ražotāji šobrīd piedāvā ļoti plašu bezvadu dārza tehnikas modeļu klāstu:

  • Trimmerus;
  • Krūmgriežus;
  • Dzīvžogu šķēres;
  • Lapu pūtējus;
  • Kultivatorus;
  • Smidzinātājus;
  • Zāles pļāvējus;
  • Dārza mini traktorus.
Foto: Yarrrrrbright/Shutterstock

Litija jonu un svina-skābes akumulatori ir kļuvuši izmēros mazāki, bet vienlaikus ir augusi to jauda. Protams, tas ir tālu no iespēju robežas – drīzāk šobrīd ir tikai akumulatoru ierīču attīstības pats sākums, taču jau tagad mēs varam novērtēt šīs tehnoloģijas priekšrocības.

Bezvadu dārza tehnikas plusi

Sāksim ar plusiem, sīkāk aplūkojot katru no tiem:

Videi draudzīga. Akumulatoru iekārtas darbības laikā nerada nekādus videi kaitīgus blakusproduktus. Bieži var dzirdēt, ka šis apgalvojums ir nepamatots, jo pats akumulators ir toksisks. Protams, ja to vieglu roku iemet krūmos, tad jā, bet, beidzoties kalpošanas laikam, godprātīgi lietotāji parasti izmanto iespēju nodot savu laiku nokalpojošo akumulatoru pārstrādei. Salīdzinot benzīna dzinēja radītie izmeši nodara daudz lielāku kaitējumu videi – šī iemesla dēļ benzīna iekārtas nevar izmantot slēgtās telpās (siltumnīcās, ziemas dārzos) bez papildu ventilācijas.

Autonoma. Tiesa, akumulatoru aprīkojuma autonomija ir nosacīta, jo iekārtu darbības laiku ierobežo akumulatora ietilpība, ko mēra Ah (ampēri/stundās).

Parasti jebkuram bezvadu dārza aprīkojumam ir 2–4 akumulatori (1–2 darbojas, 1–2 lādējas).

Ja visas baterijas ir uzlādētas, tad var viegli aprēķināt to kopējo enerģijas rezervi un iespējamo darba ilgumu. Vēl viens liels pluss ir tāds, ka, pērkot dažādas akumulatoru tehnikas ierīces no viena ražotāja, tām visām lielākoties derēs viens akumulators.

Klusa. Bezvadu dārza rīki ir pat klusāki nekā to elektriskie līdzinieki, kurus darbina pieslēgums elektrotīklam, un noteikti daudz klusāki nekā ar benzīna vai dīzeļa iekšdedzes dzinēju aprīkotie.

Vienkārši kopjama.

Atšķirībā no dīzeļa vai benzīna dzinēja darbarīkiem akumulatoru tehnikai praktiski nav nepieciešama apkope, izņemot pareizu un savlaicīgu akumulatoru uzlādi.

Ērti lietojama. Darbojoties ar akumulatoru tehniku, pa kājām nepinas vads, turklāt pašas ierīces ir daudz vieglākas salīdzinājumā ar benzīna analogiem.

Foto: JacZia/Shutterstock

Akumulatoru dārza aprīkojuma mīnusi

Un tagad apskatīsim akumulatoru dārza aprīkojuma mīnusus:

Ierobežots darbības laiks. Jārēķinās, ka pat tad, ja akumulatori ir pilnībā uzlādēti, vairums akumulatoru nevar strādāt ilgāk par 1,5 stundām, kas reizēm ir par maz, ja iecerēts kāds apjomīgāks darbs.

Diezgan augstās akumulatoru izmaksas. Kļūmes, bojājuma vai nolietojuma gadījumā akumulators nebūs lēts prieks.

Salīdzinoši maza jauda. Tas īpaši attiecas uz maza izmēra akumulatoru dārza tehniku, no kuras nevajadzētu gaidīt to pašu veiktspēju, ko var dot elektriskais analogs, kas darbojas no standarta barošanas avota. Akumulatoru tehnika mēdz būt aprīkota ar jaudu pastiprinošu režīmu, taču to iespējams izmantot vien ļoti īsu laiku.

Apkoposim visus plusus un mīnusus, lai būtu vieglāk saprast, kur labāk izmantot akumulatoru dārza tehniku, kad tā patiešām ir nepieciešama, bet kādos gadījumos labāk izvēlēties citu.

Kam vajadzētu izvēlēties akumulatoru dārza tehniku

Pirmkārt, ir svarīgi ņemt vērā, ka šāda veida iekārtas nav paredzētas laikietilpīgiem darbiem lielās platībās. Savukārt, ja tev pieder neliela vasarnīca vai atjaunojama lauku māja bez elektrības pieslēguma, tad šāds autonoms aprīkojums būs labākais risinājums.

Piemēram,

ar bezvadu dārza trimmeri, kura darba platums ir aptuveni 35 cm un akumulatora ietilpība 1,5 Ah, varēsi darboties aptuveni 30 minūtes – pa šo laiku iespējams apstrādāt līdz 150-200 m2.

Tātad, ja turēsi pa ķērienam arī divas pilnībā uzlādētas baterijas, tad vienā reizē varēsi savest kārtībā standarta dārza zālienu 500-600 m2 platībā. Pēc līdzīgas shēmas darbojoties ar zāles pļāvēju-pašgājēju, varēsi vienā reizē nopļaut pat līdz 1200 m2 zāliena.

Akumulatoru dārza tehniku var izmantot arī ziemas dārzos vai siltumnīcās, kur nav pieejams standarta elektrotīkls. Ja ir pieejams standarta elektrotīkls, tad veiktspējas ziņā labāka izvēle ir kontaktligzdai pieslēdzamas ierīces, tomēr jārēķinās ar kaitinošo vadu, kas allaž pinas pa kājām. Ja nav elektrības pieslēguma un ir paredzams diezgan liels darbu apjoms, ideāls risinājums būs benzīna dārza tehnika.

Raksts tapis sadarbībā ar būvmateriālu veikalu "Kurši". 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu