Kā vakar uztrīti. Izraēlā atrasti četri seno romiešu zobeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Izraēlas arheologi kādā alā Nāves jūrā veikuši ļoti retu atklājumu – četrus ideāli saglabājušos romiešu zobenus, kas, visticamāk, izmantoti kaujās pirms 1900 gadiem.

Pētnieki uzskata, ka šie zobeni ir kara trofeja, ko paslēpuši pretinieki, kuriem draudētu sods, ja viņi tiktu pieķerti staigājam apkārt ar ienaidnieka zobeniem. Video, kurā detalizēti stāstīts par ekspedīciju, atklāts, ka zobeni atradušies kādas alas plaisā.

“Mēs runājam par ārkārtīgi retu atradumu. Kaut ko tādu Izraēlā nekad nav izdevies atrast,” teica viens no arheologiem Eitans Kleins.

Tērauda zobeni turklāt atrodas koka vai ādas makstīs un ir pārsteidzoši labi saglabājušies, ņemot vērā, ka tie teju 2000 gadus atradušies alā. Tie arī joprojām ir asi, it kā būtu paslēpti pavisam nesen. Līdzās zobeniem atrasta arī dzelzs bulta, vēstīts izdevumā “BBC”.

Foto: AP/Scanpix

Šādus ieročus parasti izmantoja Jūdejā izvietotie romiešu kareivji. Tas, ka tie bija rūpīgi paslēpti, liecina, ka zobeni, visticamāk, ir nolaupīti vai atņemti romiešiem. Kleins domā, ka tas varētu būt noticis Bar Kohbas sacelšanās laikā no 132. līdz 135. gadam. Tiesa, zinātnieki vēl strādā, lai to varētu apstiprināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu