Nesaproti Einšteina relativitātes teoriju? Varbūt šis mēmais kino no 1923. gada tev palīdzēs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Alberts Einšteins savu speciālo relativitātes teoriju formulēja 1905. gadā, savukārt 1915. gadā – vispārīgo relativitātes teoriju. 1923. gadā kompānija “Premier Productions” radīja mēmo kino, kurā šīs teorijas tiek detalizēti izskaidrotas. Lai arī filmai ir jau 100 gadi un tā ir bez skaņas, tomēr ir visai labs materiāls, lai saprastu Einšteina nozīmīgākos veikumus.

Speciālās relativitātes teorija izmainīja to, kā tiek pētīts un saprasts visums. Tika ieviests zināmais vienādojums E = mc2, kur E ir enerģija, m ir masa un c ir gaismas ātrums.

Vienkārši sakot, speciālā relativitātes teorija paredz, ka masa var tikt izteikta enerģijas vienībās un otrādi, proti, masa un enerģija ir viens un tas pats, tikai atšķirīgās formās.

VIDEO: RELATIVITĀTES TEORIJA MĒMAJĀ KINO

Lai arī senie centieni skaidrot šo teoriju dažiem varētu šķist neveikli, jāņem vērā, ka kinomāksla tolaik vēl bija autiņbiksītēs, tāpēc nebija viegli skaidrot šo sarežģīto teoriju tādā formātā. Lai nu kā, filma savu estētisko zenītu sasniedz 1:45 atzīmē, kad filmas veidotāji ir piestiprinājuši ratam divas pistoles. Ratam ātri griežoties, pistoles izšauj. Šis eksperiments parāda gaismas un ložu relatīvo ātrumu.

Ja nu šī filma tev nespēj atbildēt uz visiem jautājumiem, tad tu vari noskatīties video, kurā savas teorijas skaidro Alberts Einšteins pats.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu