Ukrainas ģenerālprokurors: Spīdzināšanas un seksuālā vardarbība ir viens no kara ieročiem (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LTV

Pirmdienas, 11. septembra, vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā “Šodienas jautājums” bija ekskluzīva saruna ar Ukrainas ģenerālprokuroru Andriju Kostinu.

Kostins pastāstīja, ka Ukrainā saprot – paliekošs miers nebūs iespējams, nepanākot taisnīgumu visiem kara upuriem un arī izdzīvojušajiem.

Kostins norādīja, ka viens no noziegumiem ir genocīda paveids – bērnu nolaupīšana un deportēšana uz Krieviju. “Deportējot un adoptējot mūsu bērnus, krievi apzināti nozog Ukrainas nācijas nākotni. [..] Ir nepieciešama ļoti stingra starptautiskā pozīcija, apliecinot, ka ukraiņu bērnus nogādās atpakaļ Ukrainā pie viņu aizbildņiem un ģimenēm,” teica Kostins.

Viņš pauda, ka šobrīd jau ir nemaldīgi skaidrs, ka tribunāls ir vajadzīgs, un tagad jau tiek spriests par modeli, kā tas varētu notikt.

Kostins norādīja, ka nolaupītie bērni dažreiz atgriežas mājās pa dažādiem ceļiem. Šobrīd esot ap 400 ukraiņu bērnu, kas jau ir mājās vai arī drošībā Eiropā. Lielākā problēma ir tāda, ka Krievija informāciju par viņiem slēpj, pastāstīja Kostins.

“Pasaule redzēja masu kapus Izjumā, un, kad mēs sākām izmeklēt šos noziegumus, mēs sapratām, ka tie paši noziegumi tika izdarīti arī Harkivā sešus mēnešus pēc okupācijas. Šos noziegumus neizdarīja tikai martā, kad tas pats notika arī Bučā, bet arī mēnešus vēlāk. Un tas nozīmē, ka, pat zinot, kas tika izdarīts Bučā, krievu armija turpināja to pašu darīt citās okupētajās teritorijās, to pašu redzējām arī Hersonā, ko atbrīvojām novembrī,” teica Kostins.

Viņš uzskata, ka kara noziegumi ir apzināta Krievijas politika, it sevišķi okupētajās teritorijās. Tas tiek darīts, lai iznīcinātu pretestību un noturību, spīdzināšanas un seksuālā vardarbība ir viens no kara ieročiem, pauda Kostins

Kostins pastāstīja, ka ir identificēti ap 400 potenciālie vainīgie, aptuveni trīs simtiem ir uzrādītas apsūdzības, un pa šo pusotru gadu 57 Krievijas kara noziedznieki Ukrainas tiesās ir notiesāti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu