Bīstamās sarkanās uguns skudras nu ielauzušās arī Eiropā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sarkanā uguns skudra
Sarkanā uguns skudra Foto: Shutterstock

Viena no pasaulē kaitīgākajām un bīstamākajām invazīvajām sugām – sarkanās uguns skudras (Solenopsis invicta) – pamanīta arī Eiropā.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, arī iepriekš Eiropā bija novērotas indīgās Dienvidamerikas skudras, tomēr nostabilizējusies pieaugušu skudru kolonija līdz šim nebija redzēta.

Kolonija tika atrasta Itālijā šā gada ziemā. Spānijas un Itālijas zinātnieku komanda piecus hektārus plašā teritorijā Sirakūzās atrada 88 sarkanās uguns skudras. Pēc to ģenētiskajām analīzēm atklājās, ka tās pa tirdzniecības ceļiem tur nonākušas no Ķīnas vai Dienvidamerikas.

Pētījuma autori raksta, ka puse no urbānajām Eiropas teritorijām jau ir piemērotas šīm skudrām un globālā sasilšana šīs teritorijas var tikai paplašināt. Visskarbāk šajā ziņā var klāties lielajām Eiropas pilsētām – Barselonai, Romai, Londonai un Parīzei. Skudras var ievērojami ietekmēt iedzīvotāju dzīvesveidu, ņemot vērā, cik agresīvas un visuresošas tās var būt.

“Tā ir viena no kaitīgākajām invazīvajām sugām. Tās var izplatīties ārkārtīgi ātri. To atrašana Itālijā bija liels pārsteigums, tomēr mēs zinājām, ka šī diena reiz pienāks,” paziņojumā presei teica pētījuma galvenā autore Matija Menčeti.

Ja vien varasiestādes uz šo skudru invāziju nereaģēs ar pienācīgu nopietnību un spēku, Eiropas ekosistēma, zemkopība un cilvēku veselība var piedzīvot nopietnas sekas. Šo skudru dzēliens ir ļoti sāpīgs un var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu