"Tēvzemes" priekšsēdētājs sola izbeigt parlamenta darba kavēšanu, ja Kallasa demisionēs (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: Reuters / Scanpix

Igaunijas parlamentā opozīcijā esošā nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme" ir gatava izbeigt obstrukciju, ja premjerministre Kaja Kallasa atkāpsies no amata, paziņoja partijas priekšsēdētājs Urmass Reinsalu.

"Man no partijas "Tēvzeme" viedokļa ir viens vēstījums: mēs protestējam pret to, ka Kaja Kallasa joprojām nav atkāpusies no amata. Jebkurā valstī parlaments protestētu, ja valsts līdera ģimenei kara laikā būtu biznesa saites ar ienaidnieku," Reinsalu teica laikrakstam "Postimees" pēc tam, kad pirmdien Igaunijas parlamenta rudens sesijas atklāšanas sēdē opozīcija turpināja pavasara sesijā iesākto obstrukciju.

"Nožēlojami, ka premjerministre un viņas politiskie sabiedrotie nav to sapratuši. Kallasas palikšana amatā nav pieņemama un neatbilst Igaunijas interesēm valsts iekšienē un ārpus tām," viņš uzsvēra.

"Tēvzemes" līderis apstiprināja, ka partija izbeigtu obstrukciju, ja Kallasa demisionētu.

"Es risinājumu meklēju arī augustā, kad vēl nebija izcēlies skandāls par Kaju Kallasu. Es ierosināju visu partiju priekšsēdētāju tikšanos," klāstīja politiķis, piebilstot, ka tieši Kallasa esot izteikusi vēlmi rīkot tādu sanāksmi. "Viņa bēg no partijas līderu diskusijas. Tas nozīmē, ka viņa bēg no demokrātijas Igaunijā," viņš piebilda.

Reinsalu uzsvēra, ka demokrātija nebeidzas ar vairākuma iegūšanu vēlēšanās.

"Pašreizējā situācijā es vēlējos atrast iespēju parlamentam mierīgi strādāt. Tas nozīmētu politiskas un stilistiskas izmaiņas, tomēr diemžēl pašreizējā premjerministre izvēlējās virzienu, ka vispār nespēj apsēsties pie sarunu galda kopā ar visu partiju priekšsēdētājiem," teica "Tēvzemes" līderis.

Kā pauda Reinsalu, Kallasas demisija nenozīmētu, ka "Tēvzeme" piekrīt pavasarī valdības koalīcijas izstrādātajiem likumprojektiem.

"Mēs arī noteikti ierosināsim atsaukt vairākus likumprojektus, mums kā parlamenta deputātiem ir tādas tiesības. Pašlaik mūsu prioritāte ir atrisināt politisko krīzi un vērtību krīzi valstī, kas saistīta ar premjerministres personu," viņš uzsvēra.

Reinsalu apstiprināja, ka neatbilst patiesībai apgalvojumi, ka "Tēvzeme" apstrīd vēlēšanu rezultātus.

Parlamenta pavasara sesijā vairākus mēnešus opozīcija, ko veido Centra partija, "Tēvzeme" un Konservatīvā tautas partija (EKRE), kavēja Rīgikogu darbu, iesniedzot tūkstošiem grozījumu dažādiem likumprojektiem. Parlaments vairākums centās to novērst, nobalsojot par to, lai pārtrauktu izskatīt procedūras jautājumus saistībā ar Rīgikogu darba kārtības apstiprināšanu, kā arī pārtrauktu likumprojektu un pieprasījumu iesniegšanu.

Opozīcija iebilda pret valdības koalīcijas plāniem pieņemt nodokļu reformu, ģimenes pabalstu un tiesību reformu.

Rudens sesijā, kas sākās pirmdien, parlamenta opozīcija pauž neapmierinātību arī par to, ka Kallasa ir palikusi premjerministres amatā, lai gan viņas vīram daļēji piederošs uzņēmums ir turpinājis darbību Krievijā arī pēc tās visaptverošā iebrukuma Ukrainā sākuma. Kallasas vīrs Arvo Halliks pēc skandāla izcelšanās paziņoja, ka pārdos kapitāldaļas loģistikas uzņēmumā "Stark Logistics", bet Kallasa ir noliegusi, ka zināja par vīra uzņēmuma darījumiem Krievijā, un uzsvērusi, ka neredzot iemeslu demisionēt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu