Apstiprina regulējumu kultūras pieminekļu atjaunošanai Rīgas vēsturiskajā centrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas panorāma
Rīgas panorāma Foto: shutterstock.com

Valdība otrdien, 12. septembrī apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) virzīto normatīvo regulējumu unikālu valsts nozīmes kultūras pieminekļu, kas atrodas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajā teritorijā Rīgas vēsturiskajā centrā, saglabāšanai, aizsargāšanai un attīstīšanai.

Īstenojot šo Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansēto pasākumu, paredzēts ne tikai bagātināt kultūras mantojuma saturisko piedāvājumu un veicināt kultūras mantojuma kā ilgtspējīga resursa inovatīvu izmantošanu cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā, bet arī sekmēt objektu piekļūstamību cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un integrēt projektos inovatīvus risinājumus, kas ļauj attīstīt kultūras satura digitālo piedāvājumu, atzīmēja KM.

Rīgas vēsturiskajā centrā plānots attīstīt kopumā trīs objektus: Lielo Ģildi, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zāli "Arsenāls" un Vecrīgas publisko ārtelpu, kas paredz Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas funkcionalitātes uzlabojumus, nodrošinot līdzsvarotu, bez fiziskiem un mobiliem šķēršļiem Vecrīgu šķērsojošu cilvēku - vecpilsētas aktīvo apmeklētāju, tūristu, iedzīvotāju, strādājošo - kustību.

Noteikts, ka aktivitātei plānotais kopējais attiecināmais ES fondu finansējums ir ne mazāk kā 33 712 500 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums granta veidā ne vairāk kā 28 655 625 eiro un nacionālais finansējums - 5 056 875 eiro, ko veidos valsts budžeta līdzfinansējums 4 174 522 eiro un pašvaldības līdzfinansējums 882 353 eiro.

Pasākums tiks īstenots ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā. Pasākuma projektu iesniedzēji ir valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" un Rīgas pašvaldība, kuru īpašumā, turējumā, lietošanā vai valdījumā atrodas kultūras mantojuma objekti vai infrastruktūra, kurā plānotas šīs ES fondu un nacionālā finansējuma investīcijas. 

Apstiprina Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes sastāvu 

Valdība otrdien apstiprināja Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes sastāvu.

Saskaņā ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumu padomes sastāvā ir desmit locekļi.

Padomē Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldi pārstāv tās vadītājs Juris Dambis, Arhitektūras un mākslas daļas vadītāja Anna Ancāne un Kultūras priekšmetu aprites daļas vadītājs, arheologs Jānis Asaris.

Tāpat tās sastāvā ir Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas biroja vadītāja pienākumu izpildītājs Viesturs Brūzis, Pilsētvides attīstības pārvaldes eksperts Rīgas vēsturiskā centra UNESCO Pasaules mantojuma pārvaldības plānošanas jautājumos Aigars Kušķis un Pilsētas arhitekta dienesta vadītājs, Rīgas pilsētas arhitekts Pēteris Ratas.

Padomē piedalīsies arī arhitekts, kultūras ministra uzaicināts speciālists Reinis Liepiņš, Latvijas Arhitektu savienības biedrs Artūrs Lapiņš, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Telpiskās plānošanas un zemes pārvaldības departamenta Zemes pārvaldības un plānojumu uzraudzības nodaļas vecākā eksperte Daina Pētersone.

Padomi apstiprina uz trim gadiem. Līdzšinējās padomes pilnvaru termiņš beigsies šī gada 16.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu