Neimars, Karīms Benzemā, N'Golo Kantē, Sadio Manē, Džordans Hendersons, Krištianu Ronaldu un vēl daudzi citi. Tie ir slaveni futbolisti, kuri šajā vasarā nomainīja Eiropas spēcīgākos čempionātus pret lieliem naudas maisiem un futbola spēli Arābijas pussalā.

Pēdējo gadu laikā Saūda Arābija veikusi ievērojamas investīcijas futbolā, piesaistot vietējai futbola līgai pasaulē labākos futbolistus. 2023. gada vasarā vien Saūda Arābijas klubi transfēru tirgū notērēja vairāk nekā 800 miljonus dolāru, tostarp iegādājoties brazīliešu spīdekli Neimaru no “Paris Saint-Germain” par 90 miljoniem dolāru.

Šāda notikumu gaita ir izpelnījusies gan uzslavas, gan nopēlumu. Daži to uzskata par pozitīvu signālu futbola attīstībai ārpus Eiropas, kas var palīdzēt Saūda Arābijas Profesionālajai futbola līgai kļūt par nozīmīgu punktu pasaules futbola kartē.

Tikmēr citi tajā saskata cinisku Saūda Arābijas valdības mērķi – izmantot sportu un tā zvaigznes, liekot tām galdā milzīgus naudas maisus, un novērst pasaules uzmanību no valstī esošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Ko nozīmē Saūda Arābijas centieni nopirkt visu – gan futbola, gan citu sporta veidu zvaigznes un sporta pasākumus? Kāda tam ir saistība ar valsts naftas ieguves nozari un ekonomiku?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X