Noskaties Lācis un vilks kopā uzbrūk aļņu mammai un mazulim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Facebook / ADF&G, Southeast Alaska

Aļaskas mežonīgajās ārēs mednieku uzņemtā video redzams, kā alnis cenšas cīnīties ar lāci, kamēr vilks ķeras pie mazuļa.

Aļņu mātītei un tās mazulim lācis un vilks uzbruka vienlaicīgi, un tas izskatās teju pēc savā starpā saskaņota uzbrukuma, liecina Aļaskā uzņemtie kadri.

Ieraksts ilgst vien dažas sekundes, taču tajā vērojama Aļaskas ekosistēmai raksturīgā dzīvnieku dramatiskā uzvedība un savstarpējā mijiedarbe. Jāpiemin, ka Aļaska ir viena no pēdējām vietām Ziemeļamerikā, kur ir tāda savvaļas dzīvnieku pārpilnība.

"Aļaskas savvaļā ir fantastiska un fenomenāla dabas daudzveidība, kas padara šo vietu tik īpašu," norāda Riks Šteiners, dabas aizsardzības speciālists un vides konsultants, kurš Aļaskā strādā jau vairākus gadu desmitus.

Video tika uzņemts šovasar "Glacier Bay" nacionālajā parkā, kas vairāk nekā 12 100 kvadrātkilometru plašumā aizsargā Aļaskas dienvidaustrumu mežus, kalnus un piekrasti. Aļaskas Zivju un medību departaments videoierakstu ievietoja sociālajā tīklā "Facebook".

Viss sākas ar aļņu (Alces alces) mātītes un mazuļa mierīgu nakts pastaigu. Pēkšņi no tumsas un augstās zāles viņiem pieskrien klāt divi dzīvnieki. Kad ieraksta ātrums palēninās, kļūst skaidrs, ka viens no tiem ir brūnais lācis (Ursus arctos), kas pēc aļņu mātītes uzbrukuma iesaistās ar to cīņā. Tikmēr otrs dzīvnieks – vilks (Canis lupus) – metas pakaļ alnēnam, kurš cenšas aizbēgt.

Gan brūnie lāči, gan vilki dažkārt uzbrūk aļņu mazuļiem, lai tiktu pie maltītes. Lai arī abi plēsēji, visticamāk, nedarbojās kopā, tie zināja par viens otra klātbūtni.

"Lācis noteikti zināja par vilku, vilks noteikti zināja par lāci," izdevumam "Live Science" teica Šteiners.

"Iespējams, ka vilks lāci bija iepriekš novērojis kopā ar citiem vilkiem, kuri atradās netālu no kameras. Kad alnis uzbruka lācim, vilks izmantoja aļņa mazuļa neaizsargātību un devās to nogalināt," teica Šteiners.

Pēc ieraksta beigām nav skaidrs, kurš uzvarēja cīņā starp pieaugušo alni un lāci un vai vilkam izdevās noķert mazuli. Taču Šteiners uzskata, ka pieaugušais alnis – kurš var izaugt pat 1,8 metru augumā un spēj labi aizstāvēties – varētu būt guvis pārsvaru pār lāci. Īpaši tāpēc, ka šis lācis, šķiet, bija jauns.

"Šajā gadījumā es liktu likmi uz alni. Pēc tam alnis, iespējams, skrēja pakaļ mazulim, lai mēģinātu atvairīt vilku (vai vilkus), un, visticamāk, atkal būtu guvis virsroku. Pieaudzis alnis ir nopietns pretinieks jebkurā cīņā," teica Šteiners.

“Lai gan savulaik gan brūnie lāči, gan vilki bija plaši sastopami Ziemeļamerikā, Eiropā un Āzijā, tagad šie plēsēji galvenokārt mīt ziemeļu platuma grādos un izolētās teritorijās, jo citviet tie ir iznīdēti līdz izmiršanai. Šis klips atgādina mums, cik brīnumaina vieta ir Aļaskas savvaļa un cik bieži savvaļas dzīvnieku sugas šeit mijiedarbojas," sacīja Šteiners.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu