Krievijas oligarhi no Eiropas pārveduši aktīvus $50 miljardu vērtībā (4)

TVNET/LETA/UKRINFORM
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas oligarhi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ir pārveduši no Eiropas savus aktīvus vismaz 50 miljardu ASV dolāru apmērā, ziņoja aģentūra "Bloomberg".

"Krievijas miljardieri, kuri pakļauti starptautiskām sankcijām un prezidenta Vladimira Putina spiedienam repatriēt savu bagātību, kopš iebrukuma Ukrainā ir pārveduši no Eiropas aktīvus desmitiem miljardu vērtībā," teikts aģentūras ziņojumā.

Pagājušajā mēnesī oligarhu Igora Šilova un Marka Kurcera kontrolēto uzņēmumu "United Medical Group Cy PLC" un "MD Medical Group Investments PLC" akcionāri apstiprināja šo uzņēmumu pārcelšanu no Kipras uz Krieviju.

"Bloomberg" ziņoja, ka līdz ar šo pārcelšanu bagātāko Krievijas pilsoņu pārvesto aktīvu kopējā vērtība pieaugs līdz vismaz 50 miljardiem dolāru.

Krievijas miljardieri ilgstoši bija praktizējuši savu aktīvu turēšanu Eiropā, izmantojot investoriem draudzīgas juridiskas sistēmas, iespēju saņemt dividendes ārvalstu valūtās, un zemus nodokļus.

Bagātākajiem Krievijas pilsoņiem paliek arvien mazāk vietu savas bagātības turēšanai, jo daudzi no viņiem ir pakļauti ASV, Lielbritānijas vai Eiropas Savienības sankcijām.

Aktīvu pārvietošana uz Krieviju un Kremļa uzskatā draudzīgām valstīm, tādām kā Apvienotie Arābu Emirāti un Kazahstāna, sākās neilgi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pērnā gada februārī.

Kā vieni no pirmajiem tika pārvesti minerālmēslojuma magnāta Andreja Gurjeva un tērauda magnāta Viktora Rašņikova ģimeņu īpašumi no Šveices un Kipras uz Krieviju. Vēlāk šim piemēram sekoja arī citi, piemēram, metālrūpniecības magnāts Igors Altuškins.

Krievijas oligarhiem ir nozīmīga loma Krievijas karā pret Ukrainu. Vismaz 81 no žurnāla "Forbes" 200 bagātāko Krievijas pilsoņu saraksta ir aktīvi iesaistīts Krievijas armijas apgādē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu