Pilsoņu iniciatīvu platformā ManaBalss.lv nesen parādījusies kāda jauna, amizanta iniciatīva – ieviest valstī “Naktsmiera likumu”, kas noteiktu, ka naktsmiers iestājas pulksten 23:00 un ilgst līdz 6:00. Šajā laikā nekādas trokšņošanas. Kaut kādā mērā baigi atgādina komandantstundu, bet lai nu būtu.

“Iedzīvotāju naktsmieru traucē izklaides vietas, kas ducina basus līdz rītausmai. Terases, kuru skandas skan visu nakti. Pasākumi un koncerti bez skaņas un laika ierobežojumiem. Motocikli, kas dārdina savus izpūtējus. Visādi citi trokšņi, kas traucē naktsmieru,” iniciatīvā raksta tās autore Maija Krastiņa.

Lūk, lasīju šo un domāju – atskaitot motociklus, kuru troksnis ne mazāk kaitina arī diennakts gaišajā laikā, principā uzskaitītas visas tās foršās lietas, kas padara pilsētu par pilsētu. Būsim reāli – pilsēta ir nevis tāpēc, lai atsēdētu 9–18 darbadienu, bet gan tāpēc, lai tajā pilnvērtīgi izbaudītu atlikušo diennakts laiku.

Šeit gan uzreiz jāpiebilst, ka visi minētie sliktie trokšņi visvairāk raksturīgi tieši Rīgas centram, nevis apkaimēm. Un tieši pret centra trokšņiem iniciatīvas autore jau ilgstoši izsakās sociālajos tīklos. Īpaši slikti un skaļi bijuši visi vasaras koncerti Andrejsalā, nejēdzīgi esot arī naktsklubi, jo “naktsklubi nav kultūra”, tomēr Krastiņa liek noprast, ka būtībā lieks ir jebkurš troksnis, neatkarīgi no tā izcelsmes: “Man pilnīgi vienalga, vai tas ir kino, teātris vai klubs, kas man 4 no rīta neļauj gulēt.”

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X