EP aicina aizsargāt prostitūtas un vērsties pret pieprasījumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 14.septembrī, aicināja Eiropas Savienību veikt pasākumus prostitūcijas apkarošanai un nabadzības izskaušanai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūciju par prostitūcijas reglamentēšanu ES, tās pārrobežu sekām, ietekmi uz dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām EP deputāti pieņēma ar 234 balsīm par, 175 pret un 122 atturoties.

Ņemot vērā to, ka prostitūcijas tirgi darbojas pāri robežām, jo lielāka ir asimetrija starp valstu prostitūcijas tiesību aktiem, jo vairāk ir cietušo, kas tiek tirgoti seksuālas ekspluatācijas nolūkā, uzsver EP deputāti rezolūcijā.

Tāpēc dalībvalstīm jāpārskata spēkā esošie tiesību akti, lai novērstu nepilnības, kas ļauj noziedzniekiem darboties nesodīti, savukārt Komisijai jāizstrādā kopīgas ES pamatnostādnes, kas garantē prostitūcijā iesaistīto personu pamattiesības.

Prostitūcija un cilvēku tirdzniecība seksuālas ekspluatēšanas nolūkā pastāv tāpēc, ka pēc tām ir pieprasījums, uzsver deputāti, tāpēc būtiska cilvēku tirdzniecības ierobežošanai ir pieprasījuma samazināšana. EP aicina dalībvalstis veikt steidzamus pasākumus, lai novērstu tiešsaistes reklāmu, kas tieši vai netieši veicina prostitūciju vai cenšas piesaistīt pircējus.

Centienos novērst cilvēktirdzniecību un aizsargāt prostitūcijā nodarbinātās sievietes ir jāsadarbojas ar policiju un citām tiesībaizsardzības iestādēm, sociālajiem un medicīnas dienestiem un nevalstiskajām organizācijām.

Sociālās un ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Covid-19 pandēmijas dēļ, kā arī pašreizējā enerģētikas un dzīves dārdzības krīze ir palielinājusi visu veidu ļaunprātīgu izmantošanu un vardarbību pret sievietēm, ieskaitot seksuālu ekspluatāciju, jo daudzas neaizsargātā situācijā esošas sievietes nonāk nabadzībā un sociālajā atstumtībā.

EP deputāti prasa ieviest efektīvu politiku, kas novērstu nabadzību un uzlabotu sociālo aizsardzību, novērstu nesekmību skolā, veicinātu izglītību un iekļaušanu, kas palīdzētu nodrošināt sievietēm pilnvērtīgas iespējas un ekonomisko neatkarību. Tāpat deputāti prasa pasākumus, lai sodītu tos, kas viņas izmanto.

Prostitūcijā iesaistīti cilvēki tiek nesamērīgi un de facto pakļauti kriminālatbildībai un policijas un tiesu iestāžu veiktas vajāšanas draudiem, kā arī marginalizācijai un stigmatizācijai. Diskriminējoša attieksme bieži vien liedz vērsties tiesā gadījumos, kad viņi saskaras ar vardarbību. EP deputāti prasa nodrošināt pilnīgu piekļuvi kvalitatīviem veselības un sociālajiem pakalpojumiem, kā arī tiesu sistēmai, un iespējas izkļūt no prostitūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu