Ķīnā atrasts pirmais triecienkrāteris kalna virsotnē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Google CNES / Airbus Maxar Technologies Landsat / Copernicus Data SIO, NOAA, U.S. Navy, NGA, GEBCO

Teju 1,6 kilometrus platā ieplaka Baidzjifena kalna virsotnē patiesībā ir veidojusies, kad senatnē tur ietriecies meteorīts.

Jaunatklātais krāteris atrodas Ķīnas ziemeļaustrumos – netālu no Ziemeļkorejas robežas. Tas ir pirmais zināmais kalna virsotnes krāteris uz mūsu planētas. Pētniekiem nav īsti skaidrs, kad tieši meteorīts tur ietriecies, tomēr, kad tas notika, tur izveidojās krāteris, kas sadalīja kalna virsotni divās daļās.

Kalna abās virsotnēs ir daudz sīkāku akmens fragmentu, kas veidojušies pēc meteorīta spēcīgā trieciena, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Matter and Radiation at Extremes”.

Kā pētnieki nonāca līdz šim atklājumam? Viņus ieinteresēja ieplakas dīvainā forma starp abām kalna virsotnēm, kā arī atlūzām līdzīgie smilšakmens fragmenti virsotnēs. Savāktie smilšakmens un granīta paraugi atklāja, ka pagātnē tie liela karstuma un spiediena dēļ piedzīvojuši deformāciju, kas savukārt liecina par meteorīta triecienu.

Granīts, kas veido krāteri, ir radies pirms aptuveni 150 līdz 172 miljoniem gadu. Tātad meteorīta trieciens, visticamāk, norisinājās pēc šā perioda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu