Šveicē tiesās vīrieti, kurš intervijās atzina saistību ar trīs Baltkrievijas opozicionāru slepkavībām (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Šveicē tiesas priekšā stāsies Jurijs Garavskis - bijušais Baltkrievijas īpašo spēku vienības darbinieks, kurš intervijās ārvalstu medijiem stāstījis par savu dalību trīs ietekmīgu opozicionāru slepkavībās 90.gadu beigās, vēsta raidorganizācija BBC.

Garavskis tika aizturēts pēc tam, kad atzina savu saistību ar vienību, kas, kā tiek uzskatīts, pēc Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko rīkojuma nolaupīja un nogalināja bijušo Baltkrievijas iekšlietu ministru Juriju Zaharenko, opozicionāru Viktoru Gončaru un opozīciju atbalstošo uzņēmēju Anatoliju Krasovski.

Garavskim izvirzītas apsūdzības saistībā ar trīs vīriešu pazušanu piespiedu kārtā.

Garavskis 2018.gadā no Baltkrievijas aizbēga uz Šveici un pieprasīja patvērumu. 

2019.gadā viņš intervijās Vācijas raidorganizācijai "Deutsche Welle" un Šveices laikrakstam "Neue Zürcher Zeitung" atzinās trīs Lukašenko oponentu nolaupīšanā un slepkavības ieroča glabāšanā. Viņš apgalvoja, ka slepkavības esot pastrādājis īpašo uzdevumu vienības komandieris Dmitrijs Pavļičenko.

Drīz pēc tam ap 2020.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu laiku un pēc tām valstī atsākās aktīva opozīcijas vajāšana, Lukašenko pretiniekus vai nu ieslogot cietumos, vai arī panākot to izbraukšanu no valsts.

BBC ziņo, ka Garavska tiesas sēdes apmeklēs Zaharenko un Krasovska meitas, kuras Baltkrieviju pameta neilgi pēc viņu tēvu pazušanas. 

Garavskis tiks tiesāts Šveicē tāpēc, ka tā parakstījusi ANO konvenciju pret cilvēku pazušanu piespiedu kārtā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu