Zeme zem Brīvības pieminekļa tiks nodota valsts īpašumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brīvības piemineklis.
Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome plāno nodot valsts īpašumā zemi zem Brīvības pieminekļa.

Šodien par to lēma Rīgas domes Īpašuma komiteja. Domes lēmumprojekts paredz nodot īpašumā bez atlīdzības Latvijas valstij Kultūras ministrijas personā zemi 877 kvadrātmetru platībā, kas funkcionāli nepieciešama Brīvības pieminekļa uzturēšanai.

Kultūras ministrija lūdza Rīgas pašvaldību pieņemt lēmumu par nepieciešamās nekustamā īpašuma zemes vienības nodošanu valsts īpašumā bez atlīdzības, lai izpildītu Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likuma normas.

Gala lēmumu par zemes gabala nodošanu valstij jāpieņem Rīgas domes sēdē.

TVNET jau ziņoja, ka Saeima pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka līdz šā gada beigām nodrošināt zemes zem Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu pārņemšanu valsts īpašumā Kultūras ministrijas (KM) personā.

Likumprojektu virza Nacionālās apvienības deputāti, kuri grozījumu anotācijā skaidro, ka ir panākta konceptuāla vienošanās par īpašuma tiesībām, reģistrējot Brīvības pieminekli un Brāļu kapus uz valsts vārda KM personā.

Pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu apsaimniekošanu ir deleģējusi veikt Rīgas pašvaldības "Rīgas pieminekļu aģentūru" (RPA).

RPA ir apņēmusies nodrošināt Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšanu, uzturēšanu, apsaimniekošanu un atjaunošanu, nodrošinot kultūrvēsturiskā mantojuma mērķtiecīgu un lietderīgu izmantošanu.

Rīgas pašvaldības aģentūrai valsts pārvaldes uzdevuma izpildei piešķirti finanšu līdzekļi ap 597 000 eiro, norādīts grozījumu anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu