Kolumbijas valdība izsludina pamieru ar grupējumu FARC-EMC

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kolumbijas valdība un viens no pēdējiem komunistu teroristiskajiem grupējumiem izsludinājuši pamieru uz desmit mēnešiem un plāno oktobrī sākt miera sarunas, otrdien paziņoja abas puses.

Vienošanās starp Kolumbijas valdību un teroristu grupējumu, kas pazīstams kā FARC-EMC, panākta laikā, kad Kolumbijas prezidents Gustavo Petro cenšas stabilizēt situāciju Kolumbijas lauku apvidos, vienlaicīgi risinot sarunas ar visiem atlikušajiem teroristu grupējumiem saskaņā ar savu pilnīgā miera stratēģiju.

Augustā Petro administrācija panāca sešu mēnešu pamieru ar komunistu grupējumu "Nacionālās atbrīvošanas armija" (ELN), kas ir lielākā no pēdējām teroristu organizācijām, un izveidoja komiteju, kas lems par kopienu pārstāvju piedalīšanos miera sarunās ar šo grupu.

FARC-EMC ir grupējums, kas atdalījās no savulaik vislielākā komunistu teroristiskā grupējuma "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC). FARC-EMC atteicās pievienoties 2016.gada miera līgumam starp FARC un valdību, saskaņā ar kuru vairāk nekā 12 000 kaujinieku nolika ieročus. Tiek uzskatīts, ka FARC-EMC ir aptuveni 3000 kaujinieku, un pēdējā laikā tas aktīvi darbojas Kolumbijas dienvidrietumos, kā arī pie valsts austrumu robežas ar Venecuēlu.

Sarunas starp valdību un FARC-EMC plānots sākt 8.oktobrī Tibu, pie Kolumbijas austrumu robežas, kur jau ilgu laiku notiek cīņas starp valdību, narkotiku karteļiem un teroristu grupām.

FARC-EMC sarunvedēji otrdien paziņoja, ka grupējums neiejauksies pašvaldību vēlēšanās, kas visā valstī notiks oktobra beigās, un aicināja iedzīvotājus grupējuma ietekmes zonās brīvi piedalīties balsošanā.

Valdība un komunistu grupējums arī nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā teikts, ka miera sarunās tiks mēģināts cienīgi uzlabot to kolumbiešu dzīves apstākļus, kuri ir "kļuvuši par sociālās nevienlīdzības un bruņotas konfrontācijas upuriem".

Šis būs otrais pamiers starp valdību un FARC-EMC nepilna gada laikā. Iepriekšējais pamiers sākās pagājušā gada decembrī, bet maijā tika pārtraukts pēc tam, kad komunistu banda noslepkavoja četrus piespiedu kārtā savervētus pusaudžus, kas bija aizbēguši no grupējuma nometnes Kolumbijas dienvidos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu