Kamēr Rīgā uz slēgšanu taisās visu neatkarības laiku pārdzīvojis zīlēšanas salons, sociālajos tīklos kāršu likšana un astroloģija ģenerē "virālu" saturu. Kādreiz likām cerības, ka pusaudži un divdesmitgadnieki - paaudzes, kas dzimušas un augušas internetā, - digitālajā vidē nebūs apmuļķojamas, tomēr tagad izrādās, ka tās nozīmīgus lēmumus par savu dzīvi nereti atstāj uz soctīklu tarologu pleciem. Ezotērisko pakalpojumu tirgus kļūst arvien lielāks un ienesīgāks. Taču ilūziju par pareģotāju spējām var atspēkot ar vienu pavisam vienkāršu eksperimentu.

"Ja tu šo redzi, tu drīz būsi bagāta!" ar lieliem rozā burtiem sola "TikTok" video no konta, kas sevi dēvē par "HotHighPriestess" jeb "seksīgo augsto priesterieni. "Jaunava ir jaunā Mēnesī, tāpēc atkārto šīs afirmācijas un skaties, kas notiek. Man maksā, jo es eksistēju. Katrs iztērētais penijs atgriežas pie manis desmitkārtīgi. Nauda pati mani meklē. Man no dzimšanas ir tiesības uz bagātību. Jo vairāk atslābinos, jo vairāk saņemu. Es pievelku naudu. Es kļūstu bagātāka ar katru elpas vilcienu. Lai uzzinātu visas manas afirmācijas, piesakies manam bezmaksas septembra manifestācijas izaicinājumam." Video ir vairāk nekā 852 000 sirsniņu.

Vēl neskaitāmas "TikTok" influenceres katru dienu izliek Taro kārtis saviem sekotājiem. Daudzi video sākas ar "tu šeit neesi nonākusi nejauši..." "Viņa attieksme šķiet vēsa, bet patiesībā viņš par tevi domā. Viņš ir sācis saprast, ka viņam nebija taisnība. Viņš par tevi visu laiku sapņo. Sazinies ar mani, lai pierakstītos Taro kāršu izlikšanai." Vairāk nekā 800 000 sirsniņu.

Bet gandrīz trīs miljonus sirsniņu savācis cits video, kurā tiek izliktas trīs kārtis. To vēstījums? "Par tevi šobrīd domā divi cilvēki. Viens no viņiem ir ļoti tuvs un izjūt ar tevi spēcīgu saikni, kad esat viens otra sabiedrībā. Pievilkšanās ir ļoti spēcīga. Otrs ir cilvēks no tavas pagātnes, kurš nožēlo, ka palaidis tevi vaļā. (..) Panāc, ka tevī iemīlas jebkurš cilvēks. Atgūsti izjukušas attiecības. Saite uz buramvārdiem manā profilā."

Nesen medijos izskanēja ziņas, ka durvis uz visiem laikiem varētu slēgt zīlēšanas pagrabiņš Tallinas ielā, kas, šķiet, bija pārdzīvojis visas krīzes neatkarīgajā Latvijā. Tas gan nenozīmē, ka nākotnes pareģošana un visu veidu ezoterika vairs nevienu neinteresē. Tieši otrādi - pat pētījumi rāda, ka Z paaudze un mileniāļi (mūsdienu pusaudži, divdesmitgadnieki un trīsdesmitgadnieki) ir salīdzinoši nereliģiozi, taču aizraujas ar ezoteriku un garīgumu. Mainījies tikai formāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X