Noskaties Pensiju indeksācija šoruden nenosegs inflācijas izraisīto cenu kāpumu (2)

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas senioriem ir liels satraukums par gaidāmo pensiju indeksāciju, jo tā ne tuvu nespēs kompensēt pēdējā gada laikā piedzīvoto cenu lēcienu, īpaši tādēļ, ka pensionāru galvenie tēriņi – pārtika un komunālie maksājumi – ir auguši pat vēl vairāk nekā vidējā inflācija, vēsta "TV3 Ziņas".

Arī Labklājības ministrijā atzīst, ka pēc divām nedēļām gaidāmā pensiju indeksācija nav pietiekama, taču šogad nekā cita nebūšot.

Inflācijas ietekmē naudas pirktspēja mazinās, tāpēc valsts pensijas katru rudeni indeksē. Aprēķins ir sarežģīts – ierasti vērtē, kā gada laikā mainījušās patēriņa cenas un kas noticis ar algām tautsaimniecībā. Šis gads gan būs izņēmums. Problēma tajā, ka ņem vērā nevis to, kas noticis ar faktiskajām, bet gan tā sauktajām reālajām algām. Proti, arī šeit ierēķina inflāciju, un aizvadītajā gadā tā pilnībā noēdusi algu pieaugumu.

Vēl maijā gada inflācija bija rakstāma ar divciparu skaitli, taču pensijas indeksācijas aprēķinā iekļauj jūliju, kad inflācija bija 6,4%.

Piemēram, 500 eiro pensija, kas nav tālu no vidējās pensijas valstī, jāreizina ar inflācijas procentam atbilstošu koeficientu 1,064 un attiecīgi pieaugums par 32 eiro. Savukārt pensionāram, kurš saņem, piemēram, 320 eiro, sagaidāms kāpums par aptuveni 20 eiro vien.

Vairāk skaties "TV3 Ziņu" sižetā

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu