Vai grūtniecības tests var melot? Viss, kas tev jāzina par testiem!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Grūtniecība dažreiz dzīvē ir ļoti, ļoti gaidīts notikums, bet citkārt negaidīts pārsteigums. Lai gan grūtniecībai ir izteikti simptomi (piemēram, iztrūkst mēnešreizes, jutīgas krūtis, slikta dūša, vēdersāpes, galvas reiboņi, nogurums, izdalījumi, bieža urinēšana u.c.), visprecīzāk par to tev pirms ginekologa apmeklējuma spēs pateikt tikai grūtniecības tests. Par tiem mums pastāstīs Apotheka sertificētā farmaceite Anna Kivleniece.

Kas ir grūtniecības tests? To izmanto kā metodi, lai noteiktu, vai sieviete ir stāvoklī vai ne.

"Pastāv divas galvenās metodes grūtniecības noteikšanai: hormona (cilvēka horiongonadotropīna (hCG)) noteikšana asinīs vai urīnā, izmantojot grūtniecības testu, vai ultrasonogrāfijas veikšana," stāsta farmaceite Anna Kivleniece. "Visātrāk par grūtniecību vēstīs tieši sievietes asins analīzes; pārbaudot asinis uz hCG, pēc iespējas ātrāk tiek konstatēta grūtniecība. Tomēr gandrīz visām grūtniecēm būs pozitīvs arī mājās savācams urīna grūtniecības tests, ja tas veikts nedēļu pēc pirmās menstruāciju kavēšanās dienas."

Parasti grūtniecības testi, kuru veikšanai izmanto dažus pilienus urīna, atbildi sniedz jau 10–14 dienas pēc olšūnas apaugļošanās.

Ieraksti par grūtniecības testēšanas mēģinājumiem ir atrasti jau senās Grieķijas un senās Ēģiptes kultūrās. Senie ēģiptieši kviešu un miežu maisus laistīja ar, iespējams, grūtnieces urīnu. Dīgšana norādīja uz grūtniecību. Hipokrāts ieteica sievietei, kurai kavējas mēnešreizes, pirms gulētiešanas iedzert medus ūdeni: vēdera uzpūšanās liecinātu par grūtniecības esamību.

Tādi grūtniecības testi, ko pazīstam šodien un varam izmantot mājas apstākļos, parādījās 1998. gadā. Šie testi ir gandrīz tikpat precīzi kā profesionālas laboratorijas pārbaudes (precizitāte novērota līdz pat 97,4%).

Tomēr reāli izmantojot precizitāte samazinājās līdz 75%, jo daudzas lietotājas pārprata vai neievēroja grūtniecības testam pievienotās instrukcijas.

Kas vēl var izraisīt grūtniecības testa neprecizitātes? 

"Viltus pozitīvi grūtniecības testa rezultāti ir reti, bet var rasties vairāku iemeslu dēļ, tostarp ārpusdzemdes grūtniecības, slimības vai kādu konkrētu zāļu lietošanas dēļ, kas izraisa augstu pH līmeni urīnā," stāsta farmaceite. "Tāpat ir jāskatās testa derīguma termiņš; ja tas beidzies, tests zaudē precizitāti."

Visdrošāk iegādāties grūtniecības testu tikai aptiekās! Un nelietot testa komplektu, ja maisiņš ir pārdurts, nav rūpīgi noslēgts vai beidzies derīguma termiņš.

Ja pāris dienas pēc dzimumakta veikts tests, kas uzrādījis negatīvu rezultātu, bet vēlāk izrādās, ka grūtniecība tomēr ir iestājusies, tas nozīmē, ka, iespējams, testu veici pārāk agri. 

"Vēl jāatceras, ka spermatozoīdi sievietes ķermenī var izdzīvot līdz pat trīs diennaktīm (ilgumu nosaka pH līmenis, mikroflora u.c. sievietes veselības faktori). Ja spermatozoīds nokļūst makstī menstruāciju pēdējā dienā, bet ovulācija sākas ātrāk nekā parasti, olšūna var tikt apaugļota!" saka farmaceite.

Foto: shuterstock.com

Kā pareizi veikt testu? 

Atkarībā no testa ražotāja un veida var būt ierobežojumi tā veikšanā – daži ražotāji iesaka testā izmantot tikai no rīta savāktu urīnu, kad hormona koncentrācija būs visaugstākā.

Kad urīna paraugs ir savākts un tests pareizi lietots, gaidām rezultātu, kas parasti ir līdz 3 minūtēm. 

Vienkāršoti sakot – divas strīpiņas nozīmēs pozitīvu rezultātu, bet viena strīpiņa – grūtniecības tests ir negatīvs.

Grūtniecības testu varianti ir dažādi, bet visi mājas apstākļos strādā vienādi. Aptiekās pieejami ir penāļi, strīpas vai plates. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu