Intīmā vietiņa un higiēna. Mīti un patiesība!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Intīmā veselība sievietei patiesībā ir viens no labas pašsajūtas stūrakmeņiem – nereti tieši problēmas ar to mums var sagādāt lielu diskomfortu un pārdzīvojumus. 

Kas jāņem vērā, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

„Rūpes par intīmo kopšanu ir vienlīdz būtiskas visu gadu. Nepienācīgi rūpējoties par intīmo higiēnu, tiek izjaukta maksts dabiskā mikroflora un iespējams piedzīvot tādas veselības problēmas kā bakteriālo vaginozi, vaginālo kandidozi jeb piena sēni vai urīnceļu iekaisumu. Lai sargātu intīmo veselību, vērts ielāgot dažus vienkāršus nosacījumus, bet, piedzīvojot pirmos intīmo problēmu simptomus, jādodas pie ginekologa," piekodina Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Aplūkosim populārākos mītus saistībā ar intīmās vietiņas kopšanu!

Mīts Nr. 1: Maza diskomforta sajūta intīmajā vietiņā ir normāla!

Ka tas ir tikai "dabīgi", ja ikdienā saskaras ar sūrstēšanu vai niezi intīmajā zonā. Jā, lai gan šī vietiņa ir pakļauta apmatojuma augšanai, epilācijai vai skūšanās procesam, pastiprinātai svīšanai, maziem sarīvējumiem no neērtas apakšveļas un tas var radīt diskomfortu, to nevajadzētu ilgstoši ignorēt. Vislabāk to apspriest ar savu ginekologu vai dermatologu, kurš var noteikt problēmas cēloni un ieteikt, kā to novērst.

"Novērojot nepatīkamus simptomus intīmajā zonā – niezi, pietūkumu, dedzināšanu, smaržas izmaiņas vai mainītu izdalījumu krāsu vai daudzumu –, jādodas pie ģimenes ārsta vai ginekologa. Speciālists veiks nepieciešamās pārbaudes, noteiks diagnozi un ārstēšanu, kā arī ieteiks, kas jādara, lai no problēmas izvairītos nākotnē,” norāda Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Mīts Nr. 2: Ikvieni izdalījumi no maksts var vēstīt par slimību!

Ja maksts izdalījumiem ir atšķirīga konsistence vai smarža, tas uzreiz nenozīmē, ka esi iedzīvojusies infekcijā vai STS, un nevajadzētu krist panikā. Tās var būt īslaicīgas izmaiņas, ko izraisa izmaiņas tavā dzīvesveidā, vidē vai ķermenī. Izdalījumi uzreiz nav slimības pazīme - jo maksts pašattīrās. Bet, ja šādas izmaiņas saglabājas vairākas dienas, noteikti pieraksties vizītē pie ginekologa. 

Mīts Nr. 3: Intīmā zona katru dienu jāmazgā ar ziepēm!

Tas ir mīts. Sievietes maksts pašattīrās, un tai nav nepieciešamas pārmērīgas rūpes, t.sk. saziepēšana. Tas tikai radīs papildu kairinājumu, jo parastās ziepes dramatiski spēj izjaukt pH līmeni makstī. 

Pienskābās baktērijas palīdz uzturēt maksts pH veselīgi zemā līmenī, pH 3,8–4.5. Ja pH līmenis palielinās, maksts vide kļūst skāba.  Tāpēc speciālās intīmās ziepes arī ir ar daudz zemāku pH līmeni nekā parastās ziepes. Bet ziepes nav vienīgais ķīmiskais līdzeklis, kas var sagandēt mikrofloru, - arī vannas putas, smaržīgi ķermeņa krēmi, aromatizēti prezervatīvi un daži lubrikanti ar smaržu, garšu, temperatūras izmaiņas īpašībām rada  baktēriju disbalansu. 

 
 Foto: Shutterstock

"Ķermeņa intīmo zonu nevajadzētu mazgāt ar parasto dušas želeju vai ziepēm – šie līdzekļi kaitē maksts dabiskajai mikroflorai, rada kairinājumu un iznīcina labvēlīgās baktērijas, tādā veidā veicinot iekaisumu. Tāpat nav ieteicams šīs ķermeņa daļas mazgāšanai lietot sūkli, kas var noskrāpēt vai pārmēru kairināt jutīgo ādu," uzsver farmaceite. 

Intīmās kopšanas līdzeklim jābūt vecumam atbilstošam pH līmenim:

  • meitenēm no 3 līdz 14 gadu vecumam ir zems estrogēna līmenis, tāpēc jāizvēlas līdzeklis ar neitrālu pH;
  • sievietēm reproduktīvajā vecumā ir skāba maksts vide un būs piemērots līdzeklis ar 4–5 pH;
  • menopauzes laikā estrogēna līmenis atkal pazeminās un pH ir neitrāls, jāizvēlas līdzeklis ar 6–7 pH.

Mīts Nr. 4: Skalot maksti ir veselīgi!

Mēdz aplam domāt, ka maksts skalošana nodrošina tīrību. Tomēr no tās vajadzētu izvairīties. Skalošana izjauc maksts dabisko floru un pH līmeni. Tā rodas tieši labvēlīga vide mikrobiem un infekcijām, jo tiek aizskalotas projām visas labās baktērijas, kas veic aizsargfunkcijas. 

Mīts Nr. 5: Apakšveļa neietekmē maksts veselību!

Ietekmē gan. Sintētiska, neelpojoša apakšveļa nozīmē auduma krāsu un mikrodaļiņu uzmākšanos tavai visneaizsargātākajai vietiņai. 

"Vasaras sezonā ir īpaši svarīgi izvēlēties dabiska materiāla veļu, piemēram, kokvilnas apakšveļu, jo sintētiskie materiāli neļauj ādai elpot. Biksītēm jābūt atbilstoša izmēra, tās nedrīkst būt pārlieku ciešas, turklāt vēlams, lai to aizmugurējā daļa ir pietiekami plata, tādējādi izvairoties no berzes un kairinājuma, kas kaitē intīmās zonas veselībai," stāsta farmaceite. 

Tikpat lielu ļaunumu makstij var nodarīt veļas pulveri vai mīkstinātāji, ja to sastāvs ir nedabisks.  Un vēl būtiska lieta, ar ko tiek grēkots, ir pārāk pieguļošs apģērbs vai biksīšu ieliktnīši, kas neļauj makstij šad tad "pavēdināties". Maksts būs tikai priecīga, ja laiku pa laikam ļausi tai uzņemt gaisa peldes. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu