Ja dzērienā ielido muša, vai to joprojām vajadzētu dzert? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Augļu mušiņa
Augļu mušiņa Foto: Shutterstock

Tu ielej glāzē savu iecienīto "Sauvignon blanc" un gatavojies iedzert malku, kad glāzē pēkšņi ielido un noslīkst muša. Ņemot vērā zināmo par mušu uzturēšanās vietām, jāsāk domāt, vai šo dzērienu tagad ir droši dzert.

Neraugoties, ka nosaukums "augļu mušiņas" (Drosophila) skan tik saldi, šīs mušiņas barojas ar bojātu pārtiku. Tās apdzīvo atkritumu tvertnes, komposta kaudzes vai jebkuru citu vietu, kur ir pārtika, tostarp notekas. Bojātā pārtikā ir daudz mikrobu, kurus muša var pārnest uz nākamo vietu, kur tā nolaidīsies.

Zarnu nūjiņas, listērijas, šigellas un salmonellas – baktērijas, kuras var izraisīt potenciāli nopietnu infekciju pat veseliem cilvēkiem. Apjaušot, ka muša, iespējams, tikko nogādājusi potenciāli nāvējošus mikrobus tavā vīnā, šo glāzi vairums izlies izlietnē un ielies sev citu.

Tomēr zinātniskie pētījumi liecina, ka, iespējams, tu tā būsi izšķērdējis labu vīnu. Vīna sastāvā parasti ir no 8 % līdz 14 % etanola, un tā pH ir aptuveni 4 vai 5 – pH zem 7 tiek uzskatīts par skābu, raksta "Science Alert".

Ir labi zināms, ka alkohols kavē mikrobu attīstību, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc vīnu var uzglabāt tik ilgi.

Vairāki laboratorijas pētījumi liecina, ka vīna spirta un organisko skābju, piemēram, ābolskābes kombinētā iedarbība var novērst zarnu nūjiņu un salmonellu attīstību.

Tas, vai baktērijas, ko augļu muša ienes vīnā, var izraisīt infekciju, ir atkarīgs no uzkrāto baktēriju skaita un kā tās ietekmē vielmaiņu. Ja vīns, kurā nonāca augļu muša, bija atdzesēts, dažas baktērijas tajā nespēs augt. Tā kā visiem vīna veidiem piemīt dabiskas antibakteriālas īpašības, vīnā uzradušies mikroorganismi, visticamāk, tiks bojāti, tāpēc samazināsies to inficēšanas spējas. Lai gan vīnā nonākušie mikrobi, ko pārnēsā mušas, var būt pietiekami lielā daudzumā, lai izraisītu slimību, tie nevarēs izraisīt infekciju, jo būs pārāk bojāti.

Tāpēc, visticamāk, vīnu, kurā bojā gājusi muša, var dzert bez jebkādām kaitīgām sekām – neatkarīgi no tā, vai tas bija atdzesēts vai ne.

Turklāt visi mikroorganismi vīnā vēlāk saskarsies ar ļoti skābām cilvēka kuņģa sulām. Mikrobi ir ļoti jutīgi pret skābi, kas bojā to DNS. Kuņģa skābe tos var pat nogalināt. Kuņģī mikrobiem ir jāpārvar arī citi nāvējoši šķēršļi, piemēram, gremošanas enzīmi, gļotas un vienmēr modrā imūnsistēma. Maz ticams, ka ar mušas nogādātajiem mikrobiem izdosies izraisīt infekciju, tāpēc vīnu droši var dzert arī tad, ja tajā peld muša. Vēl jo vairāk – vēlies liekas olbaltumvielas? Droši liec uz kārā zoba arī pašu mušu. Tava gremošanas sistēma vienkārši pārstrādās mušiņu tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu. Priekā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu