Abu Meri plāno vēlreiz pārrunāt mediķu atalgojuma modeli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Hosams Abu Meri atbild uz žurnālistu jautājumiem pirms Ministru kabineta sēdes
Veselības ministrs Hosams Abu Meri atbild uz žurnālistu jautājumiem pirms Ministru kabineta sēdes Foto: Lita Millere/LETA

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) plāno vēlreiz ar sociālajiem partneriem diskutēt par ārstniecības personu darba samaksas modeli.

Abu Meri atzina, ka valdības maiņas rezultātā jaunais ārstniecības personu darba samaksas modelis pagaidām ir formulēts tikai informatīvā ziņojumā "Par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu". Viņš esot iepazinies ar to, kā arī ir pārrunājis šo jautājumu ar nozares pārstāvjiem.

"Ņemot vērā, ka nav vienprātības nozarē par modeļa ieviešanu, kā arī nav definēts ieviešanai nepieciešamais kopējais finansējums, vispirms plānoju vēlreiz kvalitatīvi šo modeli izdiskutēt ar sociālajiem partneriem. Cilvēkresursu jautājumi - atalgojums, attīstība, darba apstākļi - ir vien no manām prioritātēm, tādēļ pirmkārt svarīgs ir konkurētspējīgs nozares finansējums un sadalījums pa prioritāriem virzieniem," skaidroja ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka atalgojuma pieaugums ir iekļauts veselības ministrijas izvirzītajās prioritātēs.

Jau ziņots, ka mediķu jaunā atalgojuma sistēma top jau vairākus gadus. Kā iepriekš paudis iepriekšējais veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), izmaiņas iecerētas, lai veidotu "taisnīgu, konkurētspējīgu un caurskatāmu" atalgojuma sistēmu.

Līdz ar to valdība pērn 20.septembrī apstiprināja informatīvo ziņojumu "Par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu", kas nosaka virzību uz iepriekš izstrādāto mediķu jauno atalgojuma modeli. Kā skaidroja Veselības ministrija (VM), jaunā modeļa pamatā ir taisnīga, konkurētspējīga, un elastīga sistēma, savukārt pacientu galvenie ieguvumi būtu motivētāki mediķi un pieejamāki veselības aprūpes pakalpojumi, medicīnas personālam izvēloties strādāt valsts, nevis privātajā sektorā.

Tomēr šī gada tika panākta vienošanās šogad vēl neieviest jauno mediķu atalgojuma modeli, ko pērnruden jau apstiprināja iepriekšējā Krišjāņa Kariņa (JV) valdība. Iepriekšējā veselības ministre Līga Meņģelsone toreiz pauda, ka pirms modeļa ieviešanas arī plašākā mērogā ir fundamentāli jāizvērtē, kā ar šo darba samaksas modeli veicies lielajās slimnīcās. Vienlaikus viņa norādīja, ka nav nekādas runas par jaunā mediķu atalgojuma modeļa neieviešanu vai apturēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu