Latvijā ievēroti automobiļi ar uzrakstiem "Esmu krievs". Vai tā ir sodāma rīcība? (18)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tālavas Taurētājs/"X"

25. septembrī mikroblogošanas vietnē "X"  ("Twitter") tika publicēts ieraksts, kurā redzama Latvijā reģistrēta automašīna, kurai uz aizmugurējā stikla uzlīmēts uzraksts "Я pусская" (no krievu valodas - "Esmu krieviete"). Sociālo tīklu lietotāju vidū šī uzlīme izraisīja ažiotāžu - daudzi pieprasīja automašīnas īpašnieka sodīšanu. TVNET GRUPAS ziņu portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Valsts policiju (VP), lai noskaidrotu, vai šo uzlīmju izvietošana ir uzskatāma par likuma pārkāpumu. 

Uzlīmi uz savas automašīnas uzlīmējusi kāda jauniete

Par konkrēto automašīnu platformā "X" ("Twitter") ziņoja profils "Tālavas Taurētājs". Ieraksts piesaistījis arī Valsts policijas uzmanību, kas lūdza atsūtīt uzņemtā attēla oriģinālo versiju.

Saistībā ar Latvijā reģistrēto automašīnu portālā "Facebook" tika publicēts ieraksts krievu valodā. Ieraksta autors norāda, ka ""Esmu krievs un krieviete" zibakcija" no Igaunijas esot nonākusi Latvijā. 

Ieraksta autors sūdzas, ka, atšķirībā no Igaunijas, pie "uzlīmes "ķērušies" Latvijas nacionālisti, bet varbūt arī ukraiņu".

Publikācijā atklājas papildu detaļas par uzlīmi - saskaņā ar ieraksta autora teikto, jauniete, kam piederējusi automašīna, to uzlīmējusi sestdien, 23. septembrī ap plkst. 22:30. Uzlīme nākamajā dienā ap pusastoņiem no rīta atrasta samīdīta uz bruģa.

Autors ieraksta beigās sūdzas: "Cik ļoti gan atsevišķus subjektus tracina vienkāršas cilvēktiesības neslēpt savu tautību un lepoties ar to."

Automašīnu ar šādu uzrakstu Latvijā manījusi arī pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" dibinātāja un žurnāliste Inga Spriņģe. Tiesa, Spriņģes attēlā fiksēta automašīna ar Igaunijas numura zīmi. 

Policija: Provokatīvu uzrakstu izvietošana nav pieļaujama

Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica portālam "Apollo.lv" norāda, ka, ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju, Krievijas sākto karu Ukrainā, kā arī kopējo kontekstu, nav pieļaujama jebkāda militārās agresijas slavināšana, tostarp potenciāli provokatīvu uzrakstu krievu valodā (piemēram, "esmu krievs/krieviete") izvietošana uz transportlīdzekļiem.

Policijas pārstāve atzīmē, ka šādi, iespējams, tiek slavināta militārā agresija vai pausts atbalsts Krievijas veiktajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Jurēvica norāda, ka, līdz ar to, Valsts policijai fiksējot transportlīdzekļus, kas apzīmēti ar šādiem uzrakstiem, policijas darbinieki nekavējoties liks uzrakstus noņemt un skaidrot šāda uzraksta izvietošanas mērķi un motivāciju. 

Konstatējot likumpārkāpumu, personas var tikt sauktas pie administratīvās atbildības saistībā ar militārās agresijas vai kara noziegumu slavināšanu. 

Valsts policija vienlaikus aicina arī iedzīvotājus ziņot, ja tiek manīti transportlīdzekļi ar šāda veida uzrakstiem, zvanot policijai pa tālruni 110.

"Zibakcija" aizsākta kaimiņos - Igaunijā 

Kā iepriekš ziņoja portāls "Apollo.lv", Igaunijas galvaspilsētā Tallinā un citās valsts daļās arvien biežāk pamanāmas automašīnas, uz kurām uzlīmēti uzraksti "Esmu krievs" un "Esmu krieviete".

"Zibakcijas" ietvaros 21. septembrī izveidota grupa vietnē "Telegram" ar nosaukumu "Esmu krievs Igaunijā". Līdz šim tajā publicēts viens videoklips un fotoattēls, kuros sapulcējušās vairākas automašīnas ar šādiem uzrakstiem. 

Foto: Ekrānuzņēmums no "Telegram"

Grupā arī ievietota aptauja ar nosaukumu "Kurā pilsētā vajadzīgas uzlīmes?", kurā starp izvēles variantiem norādītas vairākas Igaunijas pilsētas. 

Par šo "zibakciju" pirmoreiz 22. septembrī ziņoja Igaunijas portāls "Limon". Uzlīmes dažādās degvielas uzpildes stacijās Tallinā izdalījis "TikTok" profila "777spd" īpašnieks. Arī manītas uzlīmes ar uzrakstu "Nacisma apkarošanas departaments". 

Igaunijas iedzīvotāji par šo "trendu" jau iepriekš cēluši trauksmi gan publiski, gan sociālajos tīklos, norādot, ka tā ir klaja provokācija.

Igaunijas policija 24. septembrī Tallinā apturēja vienu no šiem mītiņiem, liekot automašīnu īpašniekiem noņemt visas uzlīmes. "Gadījumā, kad šādu automašīnu redzēsim pilsētā, mēs īpašniekam noteikti liksim uzlīmi noņemt nost un paskaidrot, kāpēc tā uzlīmēta," norādīja Igaunijas Valsts policijas pārstāve. 

Arī kaimiņvalsts likumsargi norādījuši, ka provokatīvas darbības publiskās vietās nav attaisnojamas un ir sodāmas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu