Sarunām par Ukrainas dalību ES jāsākas jau šogad, norāda Metsola (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
EP prezidente Roberta Metsola
EP prezidente Roberta Metsola Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) prezidente Roberta Metsola intervijā britu laikrakstam "The Guardian" atzina, ka sagaida Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu oficiālo sarunu ar Ukrainu par tās uzņemšanu blokā sākšanos jau decembrī.

"Ja viņi virzās ātri, arī mums ir jāatbilst šim ātrumam," aicināja EP prezidente.

ES ir jāsāk nopietns pārmaiņu vilnis, lai sagatavotos Ukrainas uzņemšanai, sacīja Metsola.

Cita starpā runa ir par tirdzniecības nodevu atcelšanu, kā arī to, lai nodrošinātu Kijivai piekļuvi iekšējiem tirgiem vēl pirms pilnvērtīgas dalības, norādīja EP prezidente.

Metsolas viedoklis reprezentē vairāku ES līderu nostāju, ka ir jāpasteidzina Ukrainas un Balkānu valstu uzņemšana blokā, lai mazinātu Krievijas iejaukšanās risku.

EP prezidente vēlas, lai sarunas ar Ukrainu sāktos vēl pirms Ziemassvētkiem.

Lēmums ir ES ministru ziņā, kas oficiāli tiksies tiksies decembrī pēc oktobra publiskās atskaites par Ukrainas progresu tiesu sistēmas reformēšanā, korupcijas mazināšanā un tirgu atvēršanā.

"Es sagaidu konkrētu rezultātu, jo sliktākais signāls varētu būt tas, ka mēs šiem cilvēkiem esam noteikuši mērķus un termiņus, ko paši nevaram pildīt," sacīja Metsola.

Viņa bija pirmā politiskā līdere, kas apmeklēja Ukrainu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Metsola tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Kijivā 2022.gada 1.aprīlī, kad tai līdzās bija krievu tanki un pilsētā bija spēkā komandantstunda.

Neraugoties uz dažu ES dalībvalstu piesardzību vai neslēptajiem iebildumiem, Metsola vairākkārt paudusi atbalstu Ukrainas dalībai ES.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu