2,5 kilometru dziļumā okeānā nofilmēts spokainais Dambo astoņkājis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Okeāna dzīlēs mīt visai baisi radījumi – asiem zobiem, milzu acīm un baisiem viepļiem apveltīti pekles šausmoņi, kas peld piķa melnajā tumsā un neko nezina par saules gaismu un siltumu. Tiesa, Dambo astoņkājis šajā kategorijā īsti neierakstās. Vai tomēr?

Par Dambo astoņkāji (grimpoteuthis) nodēvētais radījums ir tikpat biedējošs, cik mīlīgs kā zilonītis Dambo, kuram par godu astoņkājis nosaukts. Ar saviem strupajiem taustekļiem, bālo ķermeni, divām milzu acīm un milzīgajām, zilonītim Dambo līdzīgajām "ausīm" šis astoņkājis patiešām būtu jebkura akvārija zvaigzne, ja vien nonākšana okeāna virspusē tam neliktu saulē sadalīties kā želejas gabalam.

Lūk, tāpēc, kad okeāna pētnieku grupa zemūdenē 2665 metru dziļumā nonāca šī dzīvnieka priekšā, visi noelsās izbrīnā. Šie dzīvnieki var sasniegt 20 līdz 30 centimetru garumu, tāpēc tie nav gluži rada mītiskajam krakenam, kas ar vienu taustekli dzelmē paraut varēja veselu burukuģi.

VIDEO: DAMBO ASTOŅKĀJIS OKEĀNA DZĪLĒS

Izmantojot savas iespaidīgās “ausis”, Dambo astoņkājis graciozi peld dažus metrus virs okeāna gultnes. Ņemot vērā, ka tik lielā dziļumā ir maz ēdamā, nabaga Dambo ir jātaupa enerģija, cik vien tas iespējams. Vispār šie astoņkāji evolūcijas ceļā ir pamatīgi pielāgojušies dzīvei piķa melnajā tumsā, proti, tie zaudējuši indes dziedzerus, kas reiz tiem ļāva veikli aizbēgt no ienaidnieka; tiem arī vairs nav krāsu mainošās ādas, kas ļāva tiem no ienaidnieka paslēpties. Tagad puscaurspīdīgi šie astoņkāji ir tādi kā okeāna dzīļu rēgi – zudušās dvēseles. Tikai veiksmīgas sakritības dēļ mātītēm var izdoties satikt tēviņus, kas apaugļos to oliņas.

Lai arī cik depresīvi tas izklausītos, dzīve tumsā tos paglābusi no cilvēka postošajām aktivitātēm. Retumis šie astoņkāji iekļūst dziļūdens zvejnieku tīklos, tomēr citādāk cilvēkam ar Dambo astoņkājiem nejauši sastapties ir maza iespēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu