Siliņa Briselē uzsver atbalstu Ukrainai, austrumu robežas stiprināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir jāturpina sniegt plašu atbalstu Ukrainai, jāpaplašina sankcijas pret Krieviju un, reaģējot uz Baltkrievijas hibrīduzbrukumu, jāstiprina ES austrumu robeža, trešdien darba vizītē Briselē uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu.

Siliņa sacīja, ka viņas vadītā Latvijas valdība saglabās skaidru proeiropeisku kursu. Ministru prezidente uzsvēra, ka arī Latvijas sabiedrībā atbalsts ES saglabājas nemainīgi augsts.

"Spēcīga un plaukstoša Latvija var attīstīties tieši spēcīgā ES. Karš Eiropā turpinās. Mana valdība turpinās iestāties par spēcīgu ES atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Līdz šim Latvijas un EK sadarbība šajā jomā ir bijusi lieliska," sacīja Siliņa.

Latvijas Ministru prezidente izteica pateicību EK prezidentei personīgi par viņas līdzšinējo līderību un sadarbību saistībā ar atbalstu Ukrainai. Tikšanās laikā apspriesta tālākā civilā, finansiālā un militārā palīdzība Ukrainai, kā arī Ukrainas integrācija ES. Tāpat apspriestas tālākās sankcijas pret Krieviju, kā arī turpmākie soļi, lai pieprasītu atbildību no Krievijas vadības par tās noziedzīgo iebrukumu Ukrainā.

Tāpat Latvijas un ES amatpersonas diskutēja par migrācijas izaicinājumiem Eiropā, tostarp Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko īstenoto hibrīduzbrukumu ES austrumu robežām. Siliņa uzsvēra, ka tā ir daļa no plašākiem mēģinājumiem destabilizēt reģionu, uz ko ir nepieciešama izlēmīga ES reakcija.

Ministru prezidente uzskata, ka uz visiem šiem izaicinājumiem atbilde ir vēl stiprāka un noturīgāka ES. 

Savukārt fon der Leiena pateicās Siliņai par Latvijas palīdzību Ukrainai un stingro atbalstu sankciju īstenošanā pret Krieviju. EK priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka Latvija ir spilgts un veiksmīgs piemērs integrācijai ES, jo valsts ir daudz paveikusi, lai stiprinātu enerģētisko neatkarību no Krievijas un Baltkrievijas. Savukārt, īstenojot Atveseļošanas plānu, iesāktais darbs tiks turpināts, realizējot zaļo pāreju, veicinot Eiropas konkurētspēju un radot jaunas darbavietas.

Tikšanās laikā pārrunāta arī migrācijas politika. ES solidarizējas ar Latviju, stājoties pretī Baltkrievijas ciniskajai un necilvēcīgajai rīcībai - tīšai migrantu nosūtīšanai uz ES robežu.

Siliņa trešdien Briselē tiekas ar EK prezidenti un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu