Indijā novērots, kā krokodili nezināmu iemeslu dēļ drošībā nogādā ķezā iekūlušos suni (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Utkarsha Chavan, Journal of Threatened Taxa, 2023

Kāds suns Indijā, bēgot no savvaļas suņu bara, nokļuva vēl bīstamākā situācijā krokodilu apdzīvotā upē. Tomēr tā vietā, lai sunim nokostu galvu, krokodili to it kā nogādāja drošībā.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Threatened Taxa”, pētnieki publicējuši attēlus no augstākminētā notikuma Savitrī upē Indijā.

“Šie krokodili pieskārās sunim ar degunu, it kā virzot un pavadot to drošībā,” rakstīts pētījumā.

Lai arī tas viss varētu būt pārsteidzoši, tomēr zināms, ka šie rāpuļi uzreiz nemetas virsū šķietami vieglam medījumam. Ir vairāki iespējamie iemesli, kāpēc krokodili šim sunim ļāva dzīvot, biologs Kriss Murejs stāstīja izdevumam “Insider”.

Krokodili varbūt jutās pārāk atklāti, lai ielenktu un nokostu upuri. Varbūt arī tiem pagātnē ir bijusi negatīva pieredze, saskaroties ar suņiem.

Murejs gan nedomā, ka krokodili šajā gadījumā izrādīja kaut kāda veida empātiju, kā spriests pētījumā. Dažos Indijas un Šrilankas reģionos lielas krokodilu populācijas mīt līdzās cilvēkiem, tiem bieži uzbrūkot. Tieši tāpēc Murejs uzskata, ka līdzjūtība krokodiliem ir sveša. Tiesa, viņš piekrīt pētījumā minētajam, ka cilvēks bieži vien par zemu novērtē krokodilu prāta spējas.

Ir zināmi gadījumi, kad krokodili izmantojuši zarus, lai putni uz tiem nosēstos un krokodili tos varētu veikli aprīt. Izskatās, ka krokodili arī mācās no pagātnes pieredzes.

“Tie nav tikai ļauni, baļķim līdzīgi rāpuļi, tomēr, visticamāk, nelaimē nonākuši suņi tiem žēlumu neizraisa,” piebilda Murejs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu